Αρχική | Οικονομία | Τα δύο εμπόδια στη περικοπή των επιδομάτων του Δημοσίου

Τα δύο εμπόδια στη περικοπή των επιδομάτων του Δημοσίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα δύο εμπόδια στη περικοπή των επιδομάτων του Δημοσίου

Το υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώνοντας την καταγραφή των επιδομάτων προγραμματίζει τη μείωση τους με σκοπό να εξοικονομηθούν τα 650 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης Η περικοπή των επιδομάτων στοχεύει όχι μόνο να εξοικονομεί το απαιτούμενο ποσό, αλλά να βάλει τα θεμέλια στην κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τη ευρύτερη κοινωνική συναίνεση που εκφράζεται ως προς τις επιλογές της, και θεωρεί ότι είναι μεγάλη ευκαιρία ώστε να μπει μια τάξη στο χάος και το καθεστώς ανισοτήτων των επιδομάτων.

Οι προθέσεις όμως της κυβέρνησης, απειλούνται από δύο ομάδες  εργαζομένων, οι οποίοι με διαφορετικό τρόπο μπορούν στην ουσία να «ακυρώσουν» τις προσπάθειες περικοπής των επιδομάτων
Οι εφοριακοί και οι δικαστικοί

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΟΥ (εφοριακών) κ. Γ. Γρίβας υπολογίζει ότι οι απώλειες για τα εισοδήματα των υπαλλήλων του κλάδου του μπορεί να φτάσουν και σε ποσοστό 25% ή στα 700 ευρώ τον μήνα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Μόνο από την περικοπή κατά 20% των επιδομάτων τους θα χάσουν 240-400 ευρώ τον μήνα, ενώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, που ισχύει σήμερα για το 50% των επιδομάτων τους, οι απώλειες θα είναι 150 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Ο κ. Γρίβας υποστηρίζει ότι οι μισθοί των οικονομικών υπαλλήλων είναι και στις άλλες χώρες διπλάσιοι από τον μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων και επομένως είναι άδικο να στοχοθετούνται εδώ.

Ο ίδιος λέει ότι θα μπορούσε να δεχθεί μια μείωση για τους υπαλλήλους των Εφοριών έως 8%, αλλά όχι 25%.
Βέβαια, δεν είναι μόνον οι εφοριακοί που φοβούνται ότι θα χάσουν 240-400ευρώ τον μήνα εξαιτίας της νέας εισοδηματικής πολιτικής και διαμαρτύρονται δυναμικά.

Είναι και οι δικαστικοί, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη, πιο αθόρυβα αλλά ίσως και πιο αποτελεσματικά. Εμφανίστηκαν, μαθαίνουμε, στο υπουργείο Οικονομικών και προειδοποίησαν ότι, αν τους κόψουν τα επιδόματα, θα προσφύγουν στα... δικαστήρια, όπου όλοι γνωρίζουμε ποιος έχει «το πεπόνι και το μαχαίρι».

Η μόνη περίπτωση, είπαν, να δεχθούν περικοπές στα επιδόματά τους, είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντίστοιχες περικοπές των επιδομάτων των βουλευτών. Στο σημείο αυτό έχουν ένα δίκιο. Αν πρέπει να πληρώσουμε, να πληρώσουμε όλοι.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει στους δικαστικούς, σταδιακά από το 2007, γενναίες αναδρομικές αυξήσεις μισθών (έως 60%), ύψους 1 δισ. ευρώ, που οι ίδιοι επιδίκασαν στους εαυτούς τους. Ακόμη και ο φετινός προϋπολογισμός δίνει 140 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, την ώρα που επιχειρεί να κόψει 510 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο