Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Οικονομία | Υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI

Υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI

Στις 46,8 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τη μεταποίηση στην Ελλάδα, από τις 48,8 μονάδες του Δεκεμβρίου, η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το Μάιο του 2009.

Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή επιδείνωση της "υγείας" του μεταποιητικού τομέα, και ήταν αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης μείωσης της παραγωγής, των νέων εργασιών και της απασχόλησης.

Το σύνολο των εισερχόμενων νέων εργασιών των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε σταθερά τον Ιανουάριο - με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με παρόμοιο ρυθμό.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η εγχώρια ζήτηση όσο και η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, με τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό να καταγράφει και πάλι την υψηλότερη τιμή. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως ήταν ο κύριος παράγοντας της πρόσφατης υποχώρησης της παραγωγής και των παραγγελιών.

Τα στοιχεία της έρευνας για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI υπέδειξαν την ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου διεξαγωγής της έρευνας, ενώ τόσο οι ανεκτέλεστες εργασίες όσο και τα επίπεδα στελέχωσης εξακολούθησαν να μειώνονται.

Η μείωση των θέσεων εργασίας ήταν λιγότερο σημαντική, ενώ ο σταθερός ρυθμός περικοπών ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο συρρίκνωσης, που καταγράφηκε στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009. Οι εταιρείες επεσήμαναν σχετικά την υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής περιορισμού του κόστους.

Καθώς ο όγκος εργασιών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, οι εταιρείες εφάρμοσαν πολιτική αποθεματοποίησης με σκοπό τον περιορισμό του κόστους τον Ιανουάριο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών να υποχωρήσει με σημαντικό ρυθμό.

Η πρόσφατη μείωση των αγορών προμηθειών ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα πρώτων υλών εξακολούθησαν να μειώνονται, ενώ βελτιώθηκε και πάλι η μέση απόδοση των προμηθευτών. Οι χρόνοι παράδοσης των πρώτων υλών από τους προμηθευτές μειώνονται κάθε μήνα διεξαγωγής της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2008.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές