Φορολογία: Με αποδείξεις θα φθάνει τα 15.000 το αφορολόγητο
Στα 15.000 ευρώ αυξάνει το αφορολόγητο η κυβέρνηση. Προϋπόθεση για το έξτρα αφορολόγητο που σήμερα είναι στα 12.000 ευρώ αποτελεί η επίδειξη στην Εφορία αποδείξεων 3.000 ευρώ από κλάδους που φοροδιαφεύγουν.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει μία φόρμα με τις δέκα επιχειρηματικές δραστηριότητες που ρέπουν σε φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, στη λίστα περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, φανοποιοί, ελαιοχρωματιστές, ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων και κέντρων διασκέδασης καθώς και άλλοι επιτηδευματίες.
Οι αποδείξεις από αυτούς τους κλάδους θα πριμοδοτούν το αφορολόγητο ποσό των πολιτών. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα συλλέγουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους κλάδους και θα τις υποβάλλουν στην Εφορία, θα έχουν αφορολόγητο 15.000 ευρώ.
Έτσι θα μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, αφού θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο εισοδήματος.
Το μέτρο
Στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση τέλος Φεβρουαρίου στη Βουλή θα περιγράφει αναλυτικά τις αποδείξεις που θα αποτελούν... χρυσάφι στα χέρια των φορολογουμένων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν το μέτρο θα ισχύσει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που σήμερα έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ ή αν το μπόνους του αφορολογήτου επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ. αφορολόγητο 10.500 ευρώ).
Το έξτρα αφορολόγητο εξυπηρετεί ταμειακά το Υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί ο προϋπολογισμός να έχει από το 2011 μεγαλύτερες επιστροφές φόρων, όμως στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν περισσότερα φορολογικά έσοδα, κυρίως από τον ΦΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ το Δημόσιο κερδίζει 570 ευρώ από το φόρο. Εν τω μεταξύ, υπό εξέταση θα τεθεί και το έτερο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη μείωση κατά 50% του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ και τη διασύνδεση του υπολοίπου τμήματος με αποδείξεις ισοδύναμης αξίας.
Η διαβούλευση για το φορολογικό κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στο νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων και υποστηρίζει ότι οι φοροφυγάδες μπορούν να εντοπισθούν μόνο με έντονη δραστηριοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις (Taxis net).
Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει τους επιτελείς της οδού Νίκης, οι οποίοι συζητούν το ενδεχόμενο να μην θιγεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε περιορισμό του ορίου των 12.000 ευρώ (σ.σ. στα 7.000-8.000 ευρώ) και κάλυψη του υπόλοιπου τμήματος του αφορολογήτου με αποδείξεις ισοδύναμης αξίας.
Το μέτρο θα συνδυαζόταν παράλληλα με σημαντική διεύρυνση της γκάμας των αποδείξεων. Αρμόδιες πηγές εμφανίζουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επανεξετάζει αυτή την πρόταση και να προκρίνει το σχέδιο με το έξτρα αφορολόγητο των 3.000 ευρώ που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι διά της μεθόδου των αποδείξεων.
Τα ποσοστά έκπτωσης των αποδείξεων πιθανότατα θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος της φοροδιαφυγής των επιτηδευματιών, από τους οποίους εκδίδονται. Πέραν του αφορολογήτου και της ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχουν καταλήξει ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Συγκεκριμένα:
*Να ξεσκονίσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ διότι μόνο έτσι εκτιμούν ότι μπορεί να συλληφθεί η φοροδιαφυγή που λαμβάνει χώρα μέσα από τα κανάλια των offshore εταιρειών. Παράλληλα θα συναφθούν διακρατικές συμφωνίες που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
*Τα μερίσματα να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αύξηση του συντελεστή στο 15%. Αρμόδιες πηγές φέρουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κάνει στροφή στο θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων κατόπιν του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στη διαβούλευση για το Φορολογικό. Η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων 10%, και την ένταξη των συγκεκριμένων πηγών εισοδήματος στη φορολογική κλίμακα. Όμως οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι φορείς της αγοράς άλλαξαν τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.
Σήμερα τα μερίσματα φορολογούνται με 25% στην πηγή και αυτοτελώς 10% όταν διανέμονται στους μετόχους.
*Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση. Όλα τα εισοδήματα να πάνε στην κλίμακα.
*Να γίνουν επεμβάσεις στις φοροαπαλλαγές, από τις οποίες δεν θα θιγούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (όπως οι ανάπηροι) ή όσες έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό (όπως αιολική ενέργεια).
*Να επιβληθεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με λειτουργική υλοποίηση περιουσιολογίου από τις αρχές του 2011.
*Να ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και να επεκταθούν (όπως τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων).
*Να θεσπιστεί καθολικό πόθεν έσχες με πιθανότερο ενδεχόμενο να μπει «κόκκινη γραμμή» στο παρελθόν και να ενεργοποιηθεί από το 2010.
*Να εντατικοποιηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι, με την αρωγή ενός αποτελεσματικότερου taxisnet.
*Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική δήλωση από το 2011, με δυνατότητα έκδοσης εκκαθαριστικού σημειώματος σε λίγα λεπτά για απλή δήλωση (όπως αναγραφή εισοδήματος).
*Να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.
*Να καθυστερήσουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την πράσινη φορολογία (λόγω καθυστερημένης έναρξης διαλόγου) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (απαιτείται ευρύτερη συζήτηση λόγω του Καλλικράτη).
isotimia
- Οι κτηνοτρόφοι βγάζουν και αυτοί τα τρακτερ στους δρόμους
- NKA: "Να μειώσουν οι τράπεζες τα επιτόκια"
- Το ελληνικό εμπόριο αποκτά παρατηρητήριο
- Κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ομόλογα βλέπει η Nomura
- Τα spreads θα αυξηθούν και άλλο πριν από την αποκλιμάκωση
- Νέα μέτρα για την οικονομία ζητάνε οι Βρυξέλλες
- Γερμανική ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση
