Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Δεν ζητήσαμε βοήθεια λέει ο Γ. Παπανδρέου

Δεν ζητήσαμε βοήθεια λέει ο Γ. Παπανδρέου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν ζητήσαμε βοήθεια λέει ο Γ. Παπανδρέου

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας «κοινά», σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και προτείνει την επιστροφή σε έναν σοσιαλισμό που θα είναι πιο κοντά στον κόσμο, λιγότερο ελιτίστικος και δογματικός.

Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος Βιττόριο Ντα Ρόλντ τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις σχετικά με φήμες για στάση πληρωμών και κατηγορεί την κερδοσκοπία ότι θέλει να οργανώσει μια επίθεση κατά της ζώνης του Ευρώ, «της οποίας η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος».

Προσθέτει επίσης ότι ο Παπανδρέου προχωρεί σε μια πιο υψηλή ανάλυση, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία έχει παγιδευτεί», ότι η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί την υπεροχή της επί της οικονομίας, διότι προέχουν οι κανόνες και οι αγορές έπονται.

Στην εισαγωγή της, πάντα, η Il Sole 24 Ore αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ζητά να επιλεγεί η επιστροφή σε έναν σοσιαλισμό που να είναι πιο κοντά στον κόσμο, πιο διαφανή, λιγότερο ελιτίστικο και δογματικό, πιο κοντά στον τρίτο δρόμο του Άντονι Γκίντενς της London School of Economics όπου δίδαξε και ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που τον συνοδεύει στο Νταβός».

Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας.

Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων».

Ερωτηθείς αν «πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην Βουλή σε ότι αφορά την έγκριση του σχεδίου σταθερότητας», ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: «Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μάς οδήγησαν σε αδιέξοδο και τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσουμε την πορεία. Και αυτό απαιτεί θυσίες από όλους.

Ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να εγκριθεί το σχέδιο από το Κοινοβούλιο.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού μας. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση ξεκινήσαμε πρόσφατα εκστρατεία με την οποία καλούμε τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις από κάθε υπηρεσία. Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, αλλά και στην περικοπή των μισθών του δημοσίου».

Σχολιάζοντας, δε, τη στάση που έχει κρατήσει ο ελληνικός λαός σε ό,τι αφορά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας, ο πρωθυπουργός τονίζει: «Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε τη χώρα αυτή σε μια ενάρετη πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να μην την χάσουμε».





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές