Αρχική | Οικονομία | Στην εποχή της δραχμής γύρισε η Ελλάδα

Στην εποχή της δραχμής γύρισε η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην εποχή της δραχμής γύρισε η Ελλάδα

Την Πέμπτη το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, εκτινάχθηκε στα ύψη το οποίο και έφτασε στις 405 μονάδες βάσης, από τις 373 μονάδες όπου είχε σταθεροποιηθεί την Τετάρτη.
Η τιμή είναι η υψηλότερη που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα από το 1999, όταν η χώρα δεν είχε μπει ακόμα στην Ευρωζώνη.

Αιτία για την εκτίναξη στάθηκαν οι διαψεύσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία δημοσιευμάτων που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθεί σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα  και διέψευσε τη  γαλλική «Le Monde» και τον Economist.  Και στη Γαλλία όμως εκπρόσωπος της κυβέρνησης με δηλώσεις του στο Reutersδιέψευσε την ύπαρξη σχεδίου στήριξης και τόνισε ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει μόνη της.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το Νταβός, απέδωσε την άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων στη σπέκουλα που γίνεται εν μέσω δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ Παπανδρέου, μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι γίνεται επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αδύναμος κρίκος.

Ο προθυπυργός διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σύμμαχό του τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος υπογράμμισε ότι πολλοί επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν το θέλουν.

«Γελοίες» χαρακτήρισε τις συζητήσεις για στήριξη από την Κίνα και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω ο διεθνής επενδυτής Τζόρτς Σόρος χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα επένδυση τα ελληνικά ομόλογα και προσθέτει ότι παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο