Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 10 δις. ευρώ

Στη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργου Προβόπουλου, και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) συζητήθηκε διεξοδικά το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας, το οποίο όσο περνάει ο χρόνος γίνεται ακόμη εντονότερο,
Το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και αν χθες υπήρξε μεγάλη προσφορά στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου, το κόστος έσπασε κάθε ρεκόρ , από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, το οποίο αποδεδειγμένα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ μετακυλίεται πλέον και στους απλούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις.
Ήδη, τα επιτόκεια δανεισμού των επιχειρήσεων κινούνται κοντά στο 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ δεν ξεπερνά το 4%, αποδυναμόνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία.
Οι τραπεζίτες χτες φέρεται να επανέλαβαν στον κ. Προβόπουλο ότι όσο αυτή η κατάσταση διαρκεί, τόσο τα δάνεια που θα χορηγούν θα είναι λιγότερα, ακριβότερα και μικρότερα. Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή εγκρίνεται μόλις το 20% με 30% των αιτήσεων για ποσά πολύ μικρότερα από τα αρχικώς αιτηθέντα.
Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μεγάλη καταθετική βάση, η οποία συνιστά και τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους. Όμως, ένα από τα θέματα που θίχτηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ήταν κι αυτό της αιμορραγίας που παρατηρείται από τη συγκεκριμένη δεξαμενή προς το εξωτερικό.
Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς υπολογίζεται ότι στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έφυγαν στο εξωτερικό (κυρίως σε Κύπρο και Ελβετία) περί τα 8 δισ. ευρώ. Το κακό, όμως, είναι ότι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να σπάει το φράγμα των 10 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες φτάνει στα 250 δισ. αλλά κι ότι η τραπεζική ρευστότητα δεν είναι ανεξάντλητη.
Αντικείμενο συζήτησης, έγινε και το άλλο μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζιτών: τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τελούν υπό διωγμό, γεγονός που συντηρεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα, στην πιο ακατάλληλη στιγμή.
- Ο πρωθυπουργός μου μετέδωσε το μήνυμα της αποφασιστικότητας
- Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς: 3,3 δισ. τα επισφαλή δάνεια το 2009
- Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 10 δις. ευρώ
- Παγκόσμιο φόρο για τις τράπεζες θα επιδιώξει το Λονδίνο
- Τραπεζίτες σε ανησυχία για τη διαρροή καταθέσεων
- Μεγάλη τραπεζική κομπίνα στα Τρίκαλα
- H διεύρυνση του spread αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών
