Αρχική | Πολιτική | Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές που προκάλεσαν την αντίδραση Βενιζέλου

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές που προκάλεσαν την αντίδραση Βενιζέλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές που προκάλεσαν την αντίδραση Βενιζέλου

Το θέμα της διαμάχης για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη δημόσια σύγκρουση Βενιζέλου-Λοβέρδου, που πήρε ιδαίτερα μεγάλη έκταση τόσο στα ΜΜΕ, όσο και εντός της Κυβέρνησης, απασχόλησε και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τελικά συγκάλεσε σύσκεψη στο στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και ο Ν. Αθανασάκης, διευθυντής του Γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης, ήταν να οδηγηθούν χθες το απόγευμα οι κκ. Βενιζέλος και Λοβέρδος (που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία) σε κοινή ανακοίνωση με την οποία τονίζουν ότι «το κάθε υπουργείο, στο πεδίο της αρμοδιότητάς του, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια

και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου».
Η διαμάχη ξεκινάει λόγω της πρόθεσης του Α. Λοβέρδου να προχωρήσει στην καθιέρωση 35ετίας ή συμπλήρωσης του 55ου έτους της ηλικίας, ως ορίου για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα οι στρατιωτικοί καθιερώνουν δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια

υπηρεσίας (με 15 πραγματικά), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 4 ή τα 2 της σχολής όπου φοίτησαν. Υπό εξέταση τίθεται και το σύστημα των διπλών συντάξιμων χρόνων, που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες (ιπταμένους, υποβρύχιους καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές κ.ά.).

Το υπάρχον καθεστώς, πέραν των αποστρατειών σύμφωνα με την κρίση της υπηρεσίας, οδηγεί ολοένα και περισσότερους ένστολους 45άρηδες σε απόφαση παραίτησης, με μικρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους.

Ο μεγάλος αριθμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επίσης, έχει τινάξει στον αέρα τα οικονομικά των Μετοχικών Ταμείων, τα οποία, σε συνδυασμό και με την κακή διαχείριση των προηγούμενων χρόνων, αντιμετωπίζουν κατάσταση κατάρρευσης, με ορατό τον κίνδυνο περιορισμού των μερισμάτων στους δικαιούχους τους.

Στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται στην αύξηση των ορίων παραμονής στο βαθμό εξέλιξης (έως και δύο χρόνια στο βαθμό) με σκοπό να αυξήσει το σύνολο των ετών του στελέχους και να προσεγγίσει το όριο συνταξιοδότησης.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

ΣΑΒΒΑΣ ΗΛΙΑΣ την 24.01.2010, 12:56
avatar
Η πλειονότητα των στρατιωτικών θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 2 ή 4 χρόνια της σχολής και είναι όλα πραγματικά. Το άρθρο αναφέρεται στις ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών που γράφουν διπλά συντάξιμα λόγω του κινδύνου που έχουν διατρέξει ένεκα της ειδικότητάς τους (καταδρομείς, υποβρύχιους καταστροφείς, ιπταμένους κλπ). Με το τρόπο που αρθρογραφείτε δημιουργείτε πλασματικές εντυπώσεις.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο