Το ρίσκο που παίρνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών, παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές και έχει οδηγήσει στα ύψη τα spreads των ομολόγων. προέβη ξαφνικά σε μία μάλλον επιθετική κίνηση, και αποφάσισε την έκδοση πενταετών ομολόγων.
Η έκδοση ανατέθηκε σε κοινοπραξία τραπεζών, στην οποία συμμετέχουν δυο ελληνικές, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, και τέσσερις ξένες, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley.
Η διαδικασία προβλέπει τη συγκέντρωση προσφορών από θεσμικούς επενδυτές, από τις οποίες θα εξαρτηθεί το ποσό που θα απορροφήσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθούν οι τίτλοι. Το βιβλίο των προσφορών άνοιξε από χθες το απόγευμα και αναμένεται να κλείσει μέχρι την Τρίτη.
Σε ότι αφορά στο ποσό, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου, με δηλώσεις του στα διεθνή πρακτορεία, μίλησε για ποσό της τάξης των 3-5 δισ. ευρώ. Επίσης, προανήγγειλε και άλλη έκδοση ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι ο δανεισμός φέτος θα φτάσει στα 55 δισ. ευρώ, ενώ οι δυσκολίες εντοπίζονται στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, οπότε, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, λήγουν ομολόγα περίπου 24 δισ. ευρώ και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Επισημαίνεται ότι το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα βαρύ στις αγορές, αφού συνεχίζονται τα αρνητικά σχόλια σε βάρος της Ελλάδας από ξένα έντυπα και αναλυτές, που κοστίζουν αρκετά στο ύψος των επιτοκίων. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε χτες στα 6,35% και απέχει από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο πάνω από 315 μονάδες βάσης.
Ταυτόχρονα, τα ελληνικά ομόλογα επιβαρύνονται και από την αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου (CDS) που καταβάλλουν οι επενδυτές και το οποίο έχει υπερβεί το 3%.
Υπό τις συνθήκες αυτές, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα η έκδοση των πενταετών ομολόγων η κρισιμότητα δε, της έκδοσης είναι πολύ μεγάλη, αφού θα αναδείξει τα επιτόκια με τα οποία θα δανείζουν την Ελλάδα οι αγορές, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και των στατιστικών της στοιχείων είναι
ανύπαρκτα, μέσα σε ένα διεθνές κλίμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας που η ίδια έφτιαξε, ώστε αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας.
- Αναγκαστική προσθαλάσσωση για τα υδροπλάνα
- Έκλεισε θέση για Παρίσι ο Ολυμπιακός
- Νέες τουρκικές παραβιάσεις με 14 αεροσκάφη
- Έφυγε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης
- Προβληματισμός για την «έκρηξη» στα spread
- ΔΝΤ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα
- Με κούρασε η ζωή στην Εκάλη
- Ελληνογερμανική συμφωνία για την παροχή ασύλου
- Πανελλαδικές: Οι αλλαγές με τη κατάργηση του 10
- Συνελήφθησαν Αλβανοί ληστές τραπεζών
- Προβληματισμός για την «έκρηξη» στα spread
- Έμεση καταγγελία Τρισέ για του οίκους αξιολόγησης
- ΔΝΤ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα
- Το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τη παρακράτηση φόρου 8%
- Αλλάζει τα τεκμήρια διαβίωσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου
- Βρήκανε ίχνη από 2000 «μαϊμού» επιχειρήσεις
- Πανελλαδικές: Οι αλλαγές με τη κατάργηση του 10