Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Πώς άνοιξε τα σύνορα ο Βούλγαρος πρόεδρος

Πώς άνοιξε τα σύνορα ο Βούλγαρος πρόεδρος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς άνοιξε τα σύνορα ο Βούλγαρος πρόεδρος

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στη συνοριακή διάβαση με την Ελλάδα, στον Προμαχώνα, παραλίγο να εξελιχτεί σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Σόφια και Αθήνα, λόγω των απαιτήσεων της γειτονικής χώρας και της αρχικής μεθόδευσης της επίσκεψης Μπορίσοφ, να γίνει η επίσκεψη εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης.

Όλα  ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν κλήθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια στο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας προκειμένου  να επιδοθεί ρηματική διακοίνωση για τα κλειστά σύνορα.

Ακολούθησα διπλωματικές διαπραγματεύσεις οι οποίες  κατέληξαν στην επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στον Προμαχώνα, με την συναίνεση της ελληνικής πλευράς, Στην αρχή, οι Βούλγαροι απαιτούσαν, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση σε πρώτο στάδιο,  εκτός από την παρουσία  εκπροσώπων των αγροτών, την παρουσία όλων των τοπικών αρχών, της ΕΛΑΣ και του Εισαγγελέως συμπεριλαμβανομένων!

Τελικά,  το  ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατάφερε να πείσει το αντίστοιχο της Βουλγαρίας ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε θα όξυνε τη κατάσταση. Στην Αθήνα όμως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια ότι η βουλγαρική πλευρά είχε αρχίσει ήδη να προσκαλεί στα σύνορα εκπροσώπους φορέων και της  αυτοδιοίκησης.

Προτού  προκληθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο όμως, κυριάρχησε τελικά η λογική. Ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε την άδεια του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε και το «πράσινο φως» για την επίσκεψη.

Παράλληλα, η Αθήνα συνέστησε διακριτικά στους αγρότες, να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και να δείξουν καλή διάθεση απέναντί του

Η συνάντηση του κ. Μπορίσοφ έγινε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με εννεαμελή επιτροπή ελλήνων αγροτών που έχουν  αποκλείσει τον Προμαχώνα. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποδέχθηκε τους αγρότες σε θερμό κλίμα και είπε χαρακτηριστικά "με ζητήσατε και ήρθα".

Στη συνέχεια ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε από τους αγρότες "στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας" να ανοίξουν τα σύνορα κι εκείνοι αποφάσισαν σε μία ένδειξη καλής θέλησης να ανοίξουν την συνοριακή διάβαση από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε στους αγρότες ότι πριν ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Α. Σαμαρά που δεν ήταν αντίθετοι στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Το ίδιο επισημαίνει σε ανακοίνωση του και το γραφείο του πρωθυπουργού."Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις" αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως, οι αγρότες ξαναέκλεισαν τη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα το βράδυ της Παρασκευής, νωρίτερα από την αρχική ώρα που είχαν ανακοινώσει.

Τέλος το αίτημα της Βουλγαρίας στην ΕΕ για αποζημίωση λόγω της ζημιάς που υφίσταται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε ότι η διεκδίκηση αποζημίωσης ενός κράτους μέλους από ένα άλλος είναι θέμα διμερές και δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές