Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Τηλεπικοινωνίες | Ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα εκλείψει

Ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα εκλείψει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες κτίζεται γύρω από τις ασύρματες επικοινωνίες, συμφωνούν οι αναλυτές και τα στελέχη του κλάδου. Σταδιακά όλοι θα έχουμε μία μόνο συσκευή, κινητή, η οποία θα είναι σε θέση να ικανοποιεί κάθε ανάγκη επικοινωνίας, ενώ θα διευθετεί εργασίες, όπως π.χ. η πληρωμή λογαριασμών. Ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα εκλείψει.

Το 2014, οι χρήστες του mobile internet θα ανέλθουν σε 2,8 δισ. παγκοσμίως (Economy & Internet Trends, Morgan Stanley 20/10/2009, web 2.0 summit). Το κινητό τηλέφωνο θα αποτελέσει κύριο μέσο πρόσβασης στο Internet.

Στη χώρα μας, σήμερα, παρά το γεγονός ότι η διείσδυση της κινητής είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως τα στοιχεία για το mobile broadband (ευρυζωνικό Internet μέσω του κινητού), δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες το αποδίδουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ανάπτυξη των σταθμών βάσης και δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις, εφόσον τους το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο.

Για το mobile broadband, και οι τρεις εταιρείες, Cosmote Vodafone και Wind, είναι φειδωλές στο να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Η εκτίμηση είναι, λοιπόν, πως σήμερα οι συνδέσεις mobile broadband (με USB από φορητούς υπολογιστές) είναι στη χώρα μας ένα νούμερο της τάξεως των 300.000 με 330.000, δηλαδή διείσδυση 3 - 3,5%. Υστερούμε σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν λύσει τα προβλήματα δικτύου. Η διείσδυση στη Μεγάλη Βρετανία είναι 8,2% και στη Γερμανία 7,2%.

Με βάση επίσης τα πιο πρόσφατα γενικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ετήσια έκθεση) στο τέλος 2008, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στο mobile broadband (όλες οι χώρες της Ε.Ε.) ήταν 2,8%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο 1,6%. Οπως επισημαίνεται, αν η κατάσταση δεν αλλάξει ώστε η αγορά να «τρέξει», οι συνδέσεις mobile Internet αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να φθάσουν το πολύ στις 500 - 550 χιλιάδες, οπότε πάλι θα είμαστε ουραγοί.

Παγκοσμίως, όλοι οι μεγάλοι πάροχοι κινητής προγραμματίζουν επενδύσεις στα δίκτυα 4ης γενιάς, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ έως το 2013.

Cosmote: Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Cosmote, η συμμετοχή του Mobile Internet και άλλων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (πλην SMS) στα έσοδα της εταιρείας το 2009 ήταν στο 8,6%, από 3,8% το 2007.

Vodafone: Οπως επισημαίνουν στελέχη της Vodafone, το mobile Internet χρησιμοποιείται από ένα σημαντικό κομμάτι της πελατειακής βάσης της εταιρείας στην Ελλάδα και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώνονται αφορούν τον όμιλο Vodafone. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα (Vodafone Group ανακοίνωση στις 30/09/2009 εξάμηνο), τα έσοδα από τα δεδομένα αυξήθηκαν κατά 19,8% σε οργανική βάση και πλησιάζουν τα 4 δισ. λίρες Αγγλίας ετησίως.

Η διοίκηση του ομίλου της παγκόσμιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας υπογράμμισε σχετικά ότι «παρά το οικονομικό κλίμα, παρατηρείται ανοδική τάση όσον αφορά τις εταιρικές συσκευές και το Mobile broadband, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση και τα έσοδα από το mobile Internet σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου περίπου 30% της πελατειακής βάσης είναι τακτικοί χρήστες σε μηνιαία βάση υπηρεσιών mobile Internet».

Wind: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Wind (τέλος Σεπτεμβρίου 2009), τα έσοδα από υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας (μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το ασύρματο Internet) ανήλθαν σε 8% των συνολικών εσόδων (συνολικά έσοδα Wind, τέλος Σεπτεμβρίου 2009, 1,138,6 δισ. ευρώ, υπολογισμένα σε ετήσια βάση), σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του 2008 ήταν 5,9%.

Τα στοιχεία της ΕΕΤΤ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ παρείχε για πρώτη φορά στοιχεία για το mobile Internet στο 9μηνο του 2009. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών 3ης γενιάς, που κατά το τελευταίο τρίμηνο έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων 3G (πρόσβαση στο Internet, πρόσβαση σε περιεχόμενο web - Internet, πρόσβαση σε περιεχόμενο online gaming κ.λπ.) έφθασε, το Σεπτέμβριο του 2009, τους 1.277.783 (διείσδυση στον πληθυσμό 11,35%), εκ των οποίων οι 205.520 διέθεταν κάρτα για πρόσβαση στο Internet από φορητούς υπολογιστές.

Ερευνα της Forrester Research

Ερευνα της Forrester Research καταλήγει ότι, το 2014, σχεδόν 4 στους 10 Ευρωπαίους θα έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Το ποσοστό διείσδυσης του mobile Internet θα αυξηθεί από 13% το 2008 σε 39%.

Οι παράγοντες, που συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, είναι η εμφάνιση συσκευών κινητής τηλεφωνίας, προσανατολισμένων στη χρήση του Internet, αλλά και τα μοντέλα τιμολόγησης με σταθερή χρέωση για δεδομένα.

Οπως τονίζεται την προσεχή δεκαετία, το mobile Internet θα επαναλάβει την επιτυχημένη ιστορία της πρόσβασης στο Internet μέσω των υπολογιστών.

Για το τέλος του 2009, η εκτίμηση ήταν ότι, στη Δυτική Ευρώπη, η διείσδυση του mobile Internet θα κινούνται στο 17%. Το 1999, η διείσδυση στο Internet μέσω υπολογιστών (PCs) ανερχόνταν στο ίδιο επίπεδο. Οι αναλυτές της Forrester Research σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό είναι η κρίσιμη μάζα, που θα ενεργοποιήσει την περαιτέρω ανάπτυξη.

Ζαχαρίας Πιπερίδης, γενικός εμπορικός διευθυντής Cosmote: «Εμπόδιο το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο»
Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Cosmote, Ζαχαρίας Πιπερίδης.

«Στην Ελλάδα, επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του mobile broadband», επισημαίνει

κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης γενικός εμπορικός διευθυντής της Cosmote και προσθέτει: «Ο Ελληνας είναι αρκετές ώρες έξω από το σπίτι του, επικοινωνεί συνεχώς, του αρέσουν οι καινοτομίες. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί το σταθερό Internet με υψηλές ταχύτητες, λόγω των γεωγραφικών δεδομένων (πολλά νησιά, δυσπρόσιτες περιοχές κ.λπ.).»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε παγκόσμιο επίπεδο οι τάσεις υπαγορεύουν μια τεράστια αύξηση του mobile broadband. Μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα σχετίζεται καν με τον αριθμό των χρηστών, αλλά με τις συσκευές που υπάρχουν ή και αναπτύσσονται (φωτογραφικές μηχανές, μουσικής κ.λπ. ηλεκτρονικά βιβλία) και επιτρέπουν το content sharing. Αυτές οι συσκευές έχουν ανάγκη την υποστήριξης από τηλεπικοινωνιακό δίκτυο για να «γεμίσουν» με περιεχόμενο ή να το στείλουν, να το μοιραστούν με άλλες συσκευές. Με βάση τις εκτιμήσεις, μιλάμε για 15 με 18 δισ. τέτοιες συσκευές το 2018, που θα έχουν ανάγκη δικτύου. Η εξέλιξη του mobile Internet δεν έχει οροφή τον πληθυσμό, όπως π.χ. το σταθερό ευρυζωνικό Internet, που έχει οροφή τα νοικοκυριά».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Πιπερίδης, «προϋπόθεση για τη μεγάλη ανάπτυξη του mobile Internet είναι και η τιμή του, η οποία σχετίζεται άμεσα -και αυτό φυσικά αφορά και στην Ελλάδα- με την τιμή του σταθερού Internet, αλλά και από την εξέλιξη των δικτύων, τη δυνατότητα δηλαδή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν σταθμούς βάσεως, ώστε να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση. Φανταστείτε σήμερα στη χώρα μας να έπεφταν ξαφνικά οι τιμές και να έτρεχαν όλοι οι χρήστες να εγκαταστήσουν mobile Internet.

Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και το ιδιότυπο, γραφειοκρατικό και παρωχημένο αδειοδοτικό σύστημα, που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των δικτύων, σύμφωνα με τα σχέδιά μας και τις δυνατότητές μας, είναι δεδομένο ότι η προσφορά δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Επίσης, ισχυρό αντικίνητρο αποτελεί και το τέλος κινητής τηλεφωνίας για τους συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών (data).

Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την ασύρματη πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη του mobile Internet συνδέεται με την ανάπτυξη των δικτύων 4ης γενιάς ή Long Term Evolution (LTE), όπως ονομάζονται, με βάση τα οποία θα γίνουν δυνατές ονομαστικές ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps. Στη χώρα μας, οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας έχουν τα κεφάλαια και είναι διατεθειμένες να τα διαθέσουν για τη δημιουργία των νέων αυτών δικτύων, αρκεί να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».

Δαμιανός Χαραλαμπίδης, chief operating officer της Vodafone: «Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα δικτύου»
Ο chief operating officer της Vodafone, Δαμιανός Χαραλαμπίδης.

«Είναι η μοναδική περιοχή θετικής ανάπτυξης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας», επισημαίνει ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, chief operating officer της Vodafone και προσθέτει:

«Για να έχουμε όμως mobile Internet, χρειάζεται να επεκταθούν τα δίκτυά μας και εκεί αναδεικνύονται και πάλι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα θέματα της αδειοδότησης των σταθμών βάσεως. Κινούμαστε στο πλαίσιο που μας επιτρέπεται, ωστόσο, για να πάμε παντού και να εργαστούμε στο μάξιμουμ για αυτήν την υπηρεσία, χρειάζεται δίκτυο. Το στοιχείο, που αναφέρει ότι το 2014 τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους θα έχουν στο κινητό τους Internet αφορά και στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα λυθούν τα προβλήματα που προανέφερα.

Να σημειώσω ότι τα στοιχεία αυτά συνάγονται κυρίως από τις πωλήσεις των smart phones, που συνεχώς αυξάνονται, όπως παρατηρούμε και στη χώρα μας. Στρατηγικά, στη Vodafone το mobile Internet βρίσκεται πολύ ψηλά. Το 2010, θα κινηθούμε δυναμικά σε όλα τα επίπεδα στις υπηρεσίες και τα smart phones».

naftemporiki






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο