Κρατικό χρήμα για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μεκρατικό χρήμα αναμένεται να λειτουργήσει και φέτος η αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και τα προβλήματα εύρεσης φθηνής χρηματοδότησης από τις τράπεζες τις οδηγούν στην απόφαση να σφίξουν την κάνουλα των χορηγήσεων.
Οι διαδοχικές υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και των ίδιων των τραπεζών και ο αναγκαστικός περιορισμός στην άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα και σε επακόλουθη άνοδο των επιτοκίων.
Ταυτόχρονα, η συνεχής φιλολογία για φορολογικά και άλλου είδους μέτρα έχει «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα, περιορίζοντας τη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων των τραπεζών.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος θα κινηθεί χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009 (αναμένεται να κλείσει πέριξ του 4%), εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, θέτει υπό αμφισβήτησιν τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,3% και κατ' επέκτασιν τον στόχο για αύξηση των εσόδων.
Τα εργαλεία
Προκειμένου να αναστρέψει την παραπάνω κατάσταση και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό της για διοχέτευση κρατικού χρήματος στην αγορά. Βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ( ΤΕΜΠΜΕ) και ο προωθούμενος Οργανισμός Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομίας ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να προικοδοτηθούν τα δύο παραπάνω ταμεία εγγυοδοσίας με τα ανενεργά 14 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, ώστε να μεταβληθούν σε εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη η προεργασία για αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης δανείων ΤΕΜΠΜΕ. Με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειοδοτούνται με την προσκόμιση τιμολογίων κεφαλαίου κίνησης (τιμολόγια, για παράδειγμα, αγοράς πρώτων υλών ή εμπορευμάτων κ.ά.).
Στόχος για τη φετινή χρονιά είναι το ύψος των χορηγήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ να αυξηθεί, ώστε, σε συνδυασμό με τα μέτρα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών, να εξασφαλίσουν ανάσα ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται ιδιαίτερα από την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το μεγάλο στοίχημα για την κ. Κατσέλη και την κυβέρνηση είναι η θέσπιση του Οργανισμού Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, που θα ενσωματώσει και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης. Στόχος του οργανισμού θα είναι αφ' ενός η αναχρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων και αφ' ετέρου η χρηματοδότηση επενδύσεων σε καινοτόμους κλάδους της οικονομίας και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη διενεργηθεί επαφές με ξένες τράπεζες που ενδιαφέρονται να συγχρηματοδοτήσουν δράσεις.
Οπως έχει γράψει ήδη η «Κ.Ε.» η Deutsche Bank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα ενώ αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από την Goldman Sachs.
Το υπουργείο Οικονομίας προσδοκά, μέσω των κρατικών εγγυήσεων από ΤΕΜΠΜΕ και Οργανισμό Αναχρηματοδότησης και των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών, η πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά.
Η συμβολή του ΤΕΜΠΜΕ
Το 2009 οι τράπεζες χορήγησαν συνολικά γύρω στα 5 δισ. ευρώ νέα επιχειρηματικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου το 1,5 δισ. ευρώ δόθηκε μέσω ΤΕΜΠΜΕ.
Αν εξαιρεθούν τα περίπου 2 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε η συμβολή του ΤΕΜΠΜΕ στις νέες χορηγήσεις ήταν καθοριστική.
E-Net
- Συμφωνούμε με την έκθεση της Κομισιόν
- Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ¨κρύβει¨ το Σχέδιο Β, από τον Γ. Πεταλωτή
- Αποφασισμένα «Τρακτέρ» παραλύουν την Ελλάδα
- Μεγάλη αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης
- Πανάκριβα δανείστηκε πάλι το δημόσιο
- Moody΄s: Αμφισβητεί τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος
- Νέο φόρο ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος