ΙΚΑ: Ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί νέα πάγια ρύθμιση για χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για οφειλές 11 δισ. ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που θα δώσει μεγάλη ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ρύθμιση που προωθούν οι κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης θα είναι πάγια για όλα τα ασφαλιστικά και θα προβλέπει εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα μέχρι 50% και την εξόφληση των χρεών από 30 έως 48 δόσεις.
Στο διάλογο θα τεθεί το ύψος της προκαταβολής, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε ποσοστό 4%-6%, αντί του 10% που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο Παπαϊωάννου.
Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς μόνο στο ΙΚΑ η εισφοροαποφυγή το τελευταίο εξάμηνο κυμαίνεται στα 4 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ και στα 800 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ.
Ενημερότητα
Επίσης το υπουργείο παρατηρεί ότι δεκάδες επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό απασχολουμένων βρίσκονταν χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν καρνέ επιταγών, να λάβουν δάνειο ή να πάρουν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς, εξαιτίας της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθούν οι διευθύνσεις εσόδων του ΙΚΑ.
Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις απανωτές χαριστικές ρυθμίσεις που είχε κάνει (πάνω από τέσσερις) και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να πληρώνουν ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες έβλεπαν τους «κακοπληρωτές ανταγωνιστές τους να μπαίνουν στις ρυθμίσεις, να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και να εισπράττουν τις οφειλές του Δημοσίου». Στη ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνονται και οι οφειλέτες του ΟΓΑ, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των εισφορών τους με δόσεις.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τουλάχιστον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψος της οφειλής και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 εξαμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ. Δόσεις δεν γίνονται για οφειλές κάτω των 400 ευρώ. Προκειμένου να ενταχθεί ο εν ενεργεία ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο ειδικό έντυπο στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ.
Μόνη η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει και ένταξη του αιτούντα στη ρύθμιση. Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση και κατά συνέπεια δικαιούται χορήγησηθεώρηση βιβλιαρίου Υγείας ΟΓΑ και ασφαλιστική ενημερότητα, μόνο εφόσον εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις ανάλογες εισφορές του με την ειδοποίησηαπόδειξη καταβολής εισφοράς που θα του σταλεί στην αμέσως επόμενη της αίτησης εξαμηνιαία αποστολή ειδοποιήσεων.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (μη έγκαιρη παραλαβή της ειδοποίησης ή απώλεια αυτής) δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν εμπρόθεσμα οι εισφορές μέσω της ΑΤΕ, με την προσκόμιση ειδικού εντύπου συμπληρωμένου από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στις προηγούμενες «χαριστικές» όπως είχαν χαρακτηριστεί ρυθμίσεις από το σύνολο των 3,6 δισ. ευρώ των απαιτητών οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανταποκρίθηκε μόλις το 2% (68,5 εκατ. ευρώ) για εφάπαξ εξόφληση και το 16% (502 εκατ. ευρώ) για σταδιακή πολύμηνη εξόφληση.
Οι τελευταίοι όμως κατέβαλαν μόνο τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης για σταδιακή εξόφληση, ώστε να λάβουν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια διακόπτουν τις λοιπές καταβολές αναμένοντας νέα ρύθμιση. Σύμφωνα πάντα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι ρυθμίσεις αυτές εξυπηρετούν: 1. Περιορισμένο αριθμό κακών επιχειρηματιών που αποφεύγουν, κατά σύστημα, να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και ειδικεύονται στην άρνηση καταβολής των εργοδοτικών αλλά και στην παρακράτηση και υπεξαίρεση και των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να υφίστανται, όμως, τις συνέπειες του Α.Ν. 86/1967. 2.
Την ίδια την κυβέρνηση γιατί ανοίγει νομοθετικά «παράθυρα» υπονόμευσης και ουσιαστικής αχρήστευσης του υφιστάμενου πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών, καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις του Δημοσίου που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
Isotimia
- Κρατικό χρήμα για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες είναι το οικονομικό επιτελείο
- Ταξί: Φόρος10.000 έως 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες
- Επιχορηγήσεις 300 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΙΚΑ: Ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
- Aυξήσεις στα τσιγάρα έως και 35 λεπτά το πακέτο
- Φόρο θα πληρώνουν οι γονείς που κάνουν δωρεές στα παιδιά