Αρχική | Τράπεζες | «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εξαρτημένες στα δάνεια»

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εξαρτημένες στα δάνεια»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εξαρτημένες στα δάνεια»

Ως «προειδοποίηση για πιθανά προβλήματα» που μπορεί να αντιμετωπίσουν τραπεζικά ιδρύματα και οικονομίες σε όλη την Ευρωζώνη μετά το τέλος της απεριόριστης προσφοράς χρήματος απ’ την ΕΚΤ χαρακτηρίζει την πτώση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων η εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα.

«Η μεταβλητότητα στις χρηματαγορές της Ελλάδος – μίας από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης – αποτελεί πρώιμη προειδοποίηση των πιθανών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν άλλες τράπεζες και οικονομίες της Ευρωζώνης καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να θέσει τέλος στην έκτακτη χρηματοδότηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εξαρτημένες στα δάνεια της ΕΚΤ, τα οποία φθάνουν τα 38 δισ ευρώ, δηλαδή 7,9% επί των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων, έχει υπολογίσει η Barclays Capital», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Huw Worthington, στρατηγικός αναλυτής του σκέλους σταθερού εισοδήματος της Barclays Capital δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η πτώση των ελληνικών αγορών αποτελεί προειδοποίηση στα τραπεζικά ιδρύματα να μη γίνουν τόσο εξαρτημένα στην υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας». «Όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να κοιτάξουν το πώς θα τα καταφέρουν όταν η στήριξη της ΕΚΤ αποσυρθεί. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό μόνο πρόβλημα», τονίζει ο αναλυτής.

Η ΕΚΤ έχει παράσχει δάνεια ύψους 665 δισ ευρώ στις εμπορικές τράπεζες. Το Δεκέμβριο αναμένεται να καταργήσει το  πρόγραμμα χορήγησης 12μηνης διάρκειας δανείων με το βασικό επιτόκιο. «Αυτό σημαίνει», όπως αναφέρουν οι FT, «ότι οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερο κόστος για τη μελλοντική τους χρηματοδότηση. Και οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν είναι οι μόνες που έχουν λάβει πολλά δάνεια απ’ την ΕΚΤ. Οι ιρλανδικές έχουν δανειστεί 98 δισ ευρώ απ’ την ΕΚΤ».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο