Αρχική | Ευρωπαϊκή Ένωση | Τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης

Τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης

Αντίθετα με τις πολλές δυσοίωνες προβλέψεις,οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν τελικώς στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις δύο κορυφαίες θέσεις στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Πρόεδρος της ΕΕ εξελέγη ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ και υπουργός εξωτερικών της ένωσης, η βρετανίδα υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Κάθριν Άστον. "Απόψε μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία της ΕΕ με τη συνθήκη της Λισσαβόνας καθώς επιλέξαμε τον πρώτο πρόεδρο του συμβουλίου, ένα πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει τη συνοχή των Ευρωπαίων εταίρων και να συμβάλει στη ενότητα της ΕΕ, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου .

Για την ύπατη εκπρόσωπο είπε ότι είναι άνθρωπος προοδευτικός, ενώ για τη ελληνική πρόταση όσον αφορά στο αξίωμα της επιτρόπου ο κ. Παπανδρέου επέλεξε την Μαρία Δαμανάκη ένα πρόσωπο που, όπως είπε, έχει εμπειρία και αγώνες για τη δημοκρατία.  
Υπέρ της Διεύρυνσης ο νέος Πρόεδρος
Στην πρώτη δήλωσή που έκανε μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο" στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ. "Η Ευρώπη είναι μια ένωση αξιών και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο" είπε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου -- στο ρόλο δηλαδή του "μεσολαβητή" για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίτευξη συμβιβασμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι θέλει να παραμείνει "διακριτικός" και να μην αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαν Ρομπέι, που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στο μέλλον, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να απαντά σε όσους τον κατηγόρησαν ότι τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2004 (τότε δεν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου) είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας και οι δηλώσεις εκείνης ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το βρετανικό τύπο.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο