Ο Ρίτσαρντ Σένετ στη Στέγη για την πόλη και τους πολίτες
Μήπως ο τρόπος που ζούμε στις πόλεις απειλεί τα δικαιώματά μας; Η κοινωνική συμβίωση στις σύγχρονες πόλεις καθίσταται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Οι δημόσιοι χώροι, όπου υπάρχουν, έχουν χάσει τον παραδοσιακό τους ρόλο ως σημεία συνάντησης και ανθρώπινης επαφής. Στο εσωτερικό των πόλεων οι διαχωρισμοί, οι διακρίσεις, η απομόνωση κάθε είδους είναι μάλλον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση. Οι όγκοι των κτιρίων μεγαλώνουν, αλλά μαζί μεγαλώνει και μία αίσθηση ανασφάλειας που προκαλείται τόσο από την αύξηση της εγκληματικότητας όσο και από την ανεργία και το «ελαστικό» εργασιακό περιβάλλον.
Ο Ρίτσαρντ Σένετ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο στοχαστές στα θέματα της ανάπτυξης των πόλεων, της φύσης της εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της κοινωνιολογίας του πολιτισμού, θα μιλήσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης «Η Πόλη και οι Πολίτες»,για το κατά πόσο όλα αυτά υπονομεύουν την ιδιότητα του πολίτη στο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης, κατά πόσο πλήττουν το δημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο που εντάσσει τη συνύπαρξη σε ένα πλέγμα δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και ανθρωπιστικών αρχών, αλλά και για το ποιες είναι οι σύγχρονες προτάσεις για μια ποιοτική αστική διαβίωση.
Ο Ρίτσαρντ Σένετ - που στράφηκε στην κοινωνιολογία με την επιρροή της μεγάλης φιλοσόφου και καθηγήτριάς του στη Νέα Υόρκη, Χάνα Αρεντ-, έχει διδάξει στο Χάρβαρντ, στο MIT και στο Καίημπριτζ, ενώ υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής, επί μία δεκαετία, του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ προέβλεψε ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση θα μας ακολουθεί για δεκαετίες και υποστήριξε ότι η εικόνα της διαρκούς ανάπτυξης με την οποία συνδέουμε τον καπιταλισμό είναι λαθεμένη, θυμίζοντας τη στασιμότητα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία κατά την περίοδο ανάμεσα στο 1880 και το 1914.
Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η τυραννία της οικειότητας (Νεφέλη, 1999), Οι χρήσεις της αταξίας (Τροπή, 2003), Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού (Σαββάλας, 2008), Ο ελαστικοποιημένος άνθρωπος (Πεδίο, 2010), Ο τεχνίτης (Νησίδες, 2011).
Θα συνομιλήσουν μαζί του η αρχιτέκτονας Μαρία Θεοδώρου, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια της School of ARCHitecture for All (SARCHA), σχολή που επιδιώκει να εμβαθύνει στις σχέσεις αρχιτεκτονικής και οικονομίας στη σύγχρονη πόλη, και ο Τάσος Χαλκιόπουλος, blogger και συνιδρυτής της ομάδας Atenistas.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
30 Ιανουαρίου 2013, 20:17
ΥΠΕΞ: Η μειονότητα της Θράκης είναι δικό μας θέμα
30 Ιανουαρίου 2013, 20:02
Με συγγραφείς δείπνησε και συζήτησε ο Βενιζέλος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:40
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 35 προσαγωγές των μελών τού ΠΑΜΕ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:24
Ανέγγιχτοι ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι του Μουμπάρακ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:19
Ανασκαφή στο Κονώνειο Τείχος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:14
Διορίστηκε το νέο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
30 Ιανουαρίου 2013, 19:13
Λέιζερ αέρος αέρος σε αμερικανικά μαχητικά
30 Ιανουαρίου 2013, 19:07
Ερντογάν: Συναίνεση ή δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση
30 Ιανουαρίου 2013, 19:00
Είδε ποιος τον πυροβόλησε, αλλά δεν του πήραν κατάθεση!
30 Ιανουαρίου 2013, 18:43
Bitza Park: Στην Μόσχα οι επιχειρηματικές ευκαιρίες!