Πολιτισμός
Απεβίωσε ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις

Απεβίωσε ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις

  • 20 Ιανουαρίου 2013, 14:43

Μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα ο θάνατος του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Παύλου Μάτεσι. Απεβίωσε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών. Νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο το τελευταίο διάστημα.

Ο Παύλος Μάτεσις, συγγραφέας των γνωστών μυθιστορημάτων «Η μητέρα του σκύλου», «O Παλαιός των Ημερών» και «Πάντα καλά», είχε βραβευτεί για θεατρικά και συγγραφικά του έργα, ενώ βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε 14 χώρες.

Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Δίβρη, στην Πελοπόννησο. Μέχρι τα 19 του έζησε σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Σπούδασε θέατρο (πτυχίο ηθοποιού), μουσική (πτυχίο βιολιού) και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά). Δίδαξε υποκριτική (1963-64) στη σχολή Σταυράκου. Διετέλεσε βοηθός - δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο (1971-1973). Έγραψε και σκηνοθέτησε δύο τηλεοπτικές σειρές (ΥΕΝΕΔ 1974-6), ενώ είχε γράψει και κείμενα για FLOOR SHOW.  Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα ήταν το 1967 με το θεατρικό έργο «Η Τελετή» (θέατρο Ν. Ιωνίας 1967 και Εθνικό Θέατρο 1969).

Το τελευταίο του βιβλίο ήταν το «Graffito» το 2009. Άλλα έργα του: «Η μητέρα του σκύλου», «Αλδεβαράν», «Έκθεσις Ιδεών», «Μύρτος», «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος», «Πάντα καλά», «Σκοτεινός οδηγός», «Ύλη δάσους», «Αφροδίτη», «Βιοχημεία», «Η βουή», «Η τελετή», «Περιποιητής φυτών», «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Ναβάρο», «Προς Ελευσίνα», «Λύκε- λύκε», «Εξορία» και «Η καθαίρεση».

Ο Παύλος Μάτεσις είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία:

- Κρατικό Βραβείο Θεάτρου 1966 για το έργο «Η τελετή»,

- Έπαθλο «Κάρολος Κουν» (1989) για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς («Περιποιητής φυτών»),

- Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας (1998) για το μυθιστόρημα του «Η μητέρα του σκύλου»,

- Μέγα Βραβείο Κριτικών θεάτρου έτους 2000. Με το Βραβείο Acerbi (2002) για το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου».

Ο διάσημος συγγραφέας είχε μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Ίψεν, Σαίξπηρ, Τζόνσον, Αρτό, Μρόζεκ κ.α.  καθώς και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι» και «Λυσιστράτη».

hbnews.gr - Η διαδρομή του Παύλου Μάτεσι from hbnews.gr on Vimeo.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron