Περιβάλλον
Το Σίδνεϊ "ψήνεται"

Το Σίδνεϊ "ψήνεται"

  • 18 Ιανουαρίου 2013, 12:00

Το Σίδνεϊ βιώνει τη θερμότερη ημέρα στα χρονικά, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν, σε ορισμένες περιοχές, τους 46 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που Αυστραλοί πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη τους εναντίον δεκάδων πύρινων μετώπων, σε τρεις πολιτείες, οι οποίες έχουν καταστρέψει σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Σε έκθεσή της, κυβερνητική επιτροπή εκτιμά ότι ο «βασικός ύποπτος» δεν είναι άλλος από την υπερθέρμανση.

Στο μετεωρολογικό σταθμό του Λόφου του Παρατηρητηρίου, στο Σίδνεϊ, κατεγράφη θερμοκρασία 45,8 βαθμών Κελσίου, ενώ σε κάποιες συνοικίες, το θερμόμετρο άγγιξε τους 46,5! Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1939, όταν ο ίδιος σταθμός είχε μετρήσει τη θερμοκρασία στους 45,3 βαθμούς.

Αξιωματούχοι της πόλης κάλεσαν τον κόσμο να λάβει τα μέτρα του, αποφεύγοντας την καταπόνηση και τον ήλιο και φροντίζοντας να ενυδατώνεται. Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες επηρέασαν και το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς οι ράγες σε πολλά σημεία διεστάλησαν.

Καύσωνες και πυρκαγιές

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο για συχνότερους και πιο παρατεταμένους καύσωνες, για περισσότερες μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ επιδεινώνει τις πυρκαγιές», αναφέρει στην έκθεσή της η κυβερνητική Επιτροπή Κλίματος. Προειδοποιεί παράλληλα ότι «όταν μια πυρκαγιά εκδηλώνεται σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι ενδεχομένως πολύ πιο σοβαρή και η κατάσβεσή της πιο δύσκολη».

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο καύσωνας ανέβασε το μέσο όρο ανώτατης ημερήσιας θερμοκρασίας στους 40,3 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 40,17 βαθμών για πρώτη φορά από το 1972. Έξι από τις θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα αναφέρθηκαν μέσα στις πρώτες ημέρες του 2013 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Νέα χρώματα στους μετεωρολογικούς χάρτες

Η εξέλιξη ανάγκασε τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας να επαναξιολογήσει τους χάρτες της, αυξάνοντας την κλίμακά της από τους 50 στους 54 βαθμούς Κελσίου και προσθέτοντας νέους κωδικούς χρώματος -ροζ και βαθύ μοβ- οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για να αποτυπώσουν τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν προτού η θερμοκρασία υποχωρήσει ελαφρώς σε ορισμένες περιοχές.

«Η κλίμακα αναβαθμίστηκε, καθώς η πρόβλεψη που μας έδωσε το μοντέλο της υπηρεσίας έδειχνε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς», δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα The Age ο επικεφαλής της μονάδας παρατηρήσεων και προβλέψεων της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, Ντέιβιντ Τζόουνς. Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για πρόβλεψη από μόνο ένα μοντέλο.

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές βρέθηκαν στο επίκεντρο ακόμη μίας πολιτικής αντιπαράθεσης όταν, την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ απέδωσε τον καύσωνα εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουόρεν Τρας δήλωσε ότι «είναι εντελώς απλοϊκό να συνδέει κανείς ένα κύμα καύσωνα με την κλιματική αλλαγή».

Ο επιστημονικός σύμβουλος της Επιτροπής Κλίματος πάντως, μοιάζει να συμμερίζεται την άποψη της κ. Γκίλαρντ.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάρολι, από το 1910, η μέση θερμοκρασία στην Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ «μέσα στα επόμενα 50 χρόνια περιμένουμε αύξηση 2-3 βαθμών – με άλλα λόγια, 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη αύξηση από αυτήν που έχουμε ήδη δει, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερα κύματα καύσωνα και περισσότερες μέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron