Υγεία
Εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ "προ των πυλών"

Εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ "προ των πυλών"

  • 16 Ιανουαρίου 2013, 18:15

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, σε συνεργασία με επιστήμονες μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, βρήκαν τον τρόπο ώστε να ενεργοποιήσουν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα, το οποίο παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, ακόμη και προληπτικού εμβολίου για τη νευροεκφυλιστική νόσο που θεωρείται ότι θα αποτελέσει την «επιδημία» του 21ου αιώνα λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το «ένοχο» β-αμυλοειδές


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η παραγωγή στον εγκέφαλο ενός τοξικού μορίου, γνωστού ως β-αμυλοειδές. Το β-αμυλοειδές εναποτίθεται στον εγκέφαλο των ασθενών σε μορφή πλακών και τα μικρογλοιακά κύτταρα, η γραμμή «άμυνας» του νευρικού συστήματος, δεν είναι σε θέση να το εξολοθρεύσουν.

Τώρα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Λαβάλ με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Σερζ Ριβέστ εντόπισε σε συνεργασία με ειδικούς της εταιρείας GlaxoSmithKline ένα μόριο το οποίο ενεργοποιεί τα μικρογλοιακά κύτταρα. Το μόριο που ονομάζεται MPL (monophosphoryl lipid A, μονοφωσφορυλικό λιπίδιο Α) έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν ως ανοσοενισχυτικό σε εμβόλια με αποτέλεσμα να έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του.

Μεγάλη αποτελεσματικότητα του μορίου

Πειράματα σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι εβδομαδιαίες εγχύσεις του MPL για μια περίοδο 12 εβδομάδων «εξαφάνισαν» ως και το 80% των πλακών του β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ζώων. Επιπλέον, ειδικά τεστ μέτρησης της ικανότητας μάθησης των πειραματοζώων (μέσω της εκτέλεσης νέων καθηκόντων) έδειξαν σημαντική βελτίωση στη γνωστική ικανότητά τους μετά τη λήψη της θεραπείας.

Θεραπευτικό ή και προληπτικό εμβόλιο

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το μόριο MPL θα μπορούσε να έχει δύο πιθανές χρήσεις: θα ήταν καταρχάς δυνατή η χορήγησή του μέσω ενδομυϊκής ένεσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ με στόχο να μπει «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου τους. Κατά δεύτερον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα «συστατικά» εμβολίου σχεδιασμένου ώστε να ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο β-αμυλοειδές. «Το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί σε θεραπευτική μορφή – σε άτομα δηλαδή που ήδη πάσχουν από Αλτσχάιμερ ώστε να δοθεί ‘ώθηση’ στη φυσική ανοσία τους» ανέφερε ο καθηγητής Ριβέστ και προσέθεσε ότι «θα μπορούσε επίσης να δοθεί προληπτικά σε άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ».

Ο καθηγητής κατέληξε σημειώνοντας ότι «όταν η ομάδα μας άρχισε να εργάζεται επάνω στη νόσο Αλτσχάιμερ πριν από δέκα χρόνια στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Η νέα ανακάλυψή μας δείχνει ότι βρισκόμαστε μάλλον κοντά στον στόχο μας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron