Ανάλυση
Πού εδράζεται η κατά Βενιζέλου πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πού εδράζεται η κατά Βενιζέλου πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

  • 08 Ιανουαρίου 2013, 07:11

Σε μια λεπτομέρεια, την οποία η Κουμουνδούρου αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ και της κυβέρνησης Παπανδρέου αξιολογούν ως καθοριστικής σημασίας, βρίσκει σύμφωνα με πληροφορίες νομική βάση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η οποία θα πρέπει να διερευνήσει και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τού Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση.

Η λεπτομέρεια αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κύρια δικογραφία για την υπόθεση, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τα τέλη Νοεμβρίου, αφορά στον τρόπο αξιοποίησης ή μη της επίμαχης λίστας -στοιχείο που έχει αγνοηθεί από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση που έχουν καταθέσει για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Όπως δε επισημαίνεται με νόημα στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία οι αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας (πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου) υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ» -επισήμανση που παραπέμπει σε πράξεις ή παραλείψεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η διαχείριση της λίστας και η αδυναμία αξιοποίησής της για τον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής συνιστά μείζον αδίκημα και ότι βάσει αυτού οι έρευνες δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο αν και πότε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε από την λίστα ονόματα συγγενικών του προσώπων, αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχει μία κύρια δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή και της οποίας συμπλήρωμα είναι εκείνη που αφορά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου και την υπόθεση των συγγενών του.

Εξ ου και στην 38σέλιδη πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που κατέθεσε την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται σχετικώς ότι: «Το αδίκημα κατά τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι ότι απεκρύβη από το Δημόσιο, στο σύνολό του και επί 2 - 2,5 χρόνια, ένα στοιχείο - πειστήριο πολύτιμο για την είσπραξη φόρων, που παρείχε πληροφορίες για 2.062 καταθέτες, αλλά μόνον ότι το αρχείο αυτό, που ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ερμητικά κρυφό από το Δημόσιο και από τη Βουλή, περιείχε τρία ονόματα λιγότερα, τα ονόματα των ανωτέρω προσώπων» (σ.σ. των συγγενικών προσώπων τού Γιώργου Παπακωνσταντίνου).

Το στοιχείο αυτό επισημαίνουν πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα και των οποίων οι σχέσεις με τον κ. Ευ. Βενιζέλο έχουν διαρραγεί.

Αναφέρονται όμως στο ίδιο ζήτημα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και οι διαγραφέντες από την ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς [βλ. σχετικά εδώ], σε ανακοίνωσή τους, η οποία εξεδόθη μετά την απομάκρυνσή τους από το κόμμα τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές σημειώνουν στην κοινή τους δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας:

«Θέση μας είναι πως η προκαταρκτική επιτροπή δεν μπορεί να αφορά μόνο στη συμπληρωματική δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή 27 Δεκεμβρίου για την αλλοίωση της λίστας, και όχι και στην κύρια δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26 Νοεμβρίου. Αυτή η κύρια δικογραφία αναφέρεται στην μη αξιοποίηση της Λίστας και στα παραπτώματα σχετικά με τη διαχείρισή της, εκ μέρους όλων των υπουργών που την κατείχαν».

Με βάση αυτά, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για μία σφοδρή σύγκρουση τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προκαταρκτικές επιτροπές (σύμφωνα με πληροφορίες θα στηθούν δύο κάλπες, μία για την πρόταση της πλειοψηφίας και μία για εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε σχετική δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επισήμανε το απόγευμα της Δευτέρας: «Η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου από δεκάδες, εκατοντάδες λίστες και εξωχώριες εταιρείες που κρύβουν τη διαπλοκή, το πολιτικό χρήμα, τη διασπάθιση του πλούτου του ελληνικού λαού, που κρύβουν ακριβώς ότι συνέβη και οδήγησε τη χώρα μας εκεί που την οδήγησε. Η αναζήτηση και πιθανών ποινικών ευθυνών, πέραν των προφανών πολιτικών ευθυνών των δυο υπουργών Οικονομικών, στοχεύει στην αναζήτηση ακριβώς της αλήθειας, στην παύση οποιασδήποτε προσπάθειας συγκάλυψης και στην αποκατάσταση του περί δικαίου δημοσίου αισθήματος στο λαό μας. Από την πλευρά μας, επισημαίνω ότι είναι ο μόνος στόχος μας. Δεν στοχοποιούμε ούτε πολιτικές παρατάξεις ούτε πρόσωπα». 

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ακόμη και σε επίπεδο εντυπώσεων, το «κατηγορητήριο» που περιορίζεται στις ευθύνες τού κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι επαρκές και εκτιμούν ότι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν ακόμη και από το στάδιο των μυστικών ψηφοφοριών για τις προτάσεις σύστασης προκαταρκτικών επιτροπών, σε περίπτωση που διαρρηχθούν οι «γραμμές» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έστω και με λίγες διαρροές ψήφων υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης: Τέλος εποχής για μια γενιά πολιτικών σηματοδοτεί η λίστα Λαγκάρντ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron