Κοινωνία
Εισαγγελέας για την ομηρία του αντιπρύτανη

Εισαγγελέας για την ομηρία του αντιπρύτανη

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 09:23

Επέμβαση της αστυνομίας για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που τελεί υπό κατάληψη από τις 18 Οκτωβρίου, ζήτησε χτες από τις αστυνομικές Αρχές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής.

Την ίδια ώρα σχηματίστηκε δικογραφία κατά παντός υπευθύνου για το προχθεσινό επεισόδιο με την ομηρεία του αντιπρύτανη Χρήστου Κωνσταντάτου, από ομάδα φοιτητών που ζητούσαν την απόσυρση του κανονισμού λειτουργίας της εστίας.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε ύστερα από έγγραφη ενημέρωση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Γιάννη Χατζηδημητρίου, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι παραβίασαν την είσοδο του λεβητοστάσιου της εστίας και έθεσαν σε λειτουργία τον λέβητα φυσικού αερίου θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητών, αλλά και δεκάδων μικρών παιδιών, καθώς στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί παιδικός σταθμός του Δήμου Καλαμαριάς.

«Ο λέβητας μπαίνει σε λειτουργία από ειδικό τεχνικό, ο οποίος φέρει πιστοποίηση, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στον χώρο οποιοσδήποτε, παραβιάζοντας μάλιστα την πόρτα, και να τον λειτουργεί. Αντιλαμβάνομαι ότι οι φοιτητές κρύωναν, αλλά εμείς δεν έχουμε, λόγω της κατάληψης, τον έλεγχο του κτιρίου και δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου στην εφημερίδα Έθνος.

Στην εντολή προς την Αστυνομία ο εισαγγελέας ζητά να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των καταληψιών και να αποδοθούν σε βάρος τους οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Τα αδικήματα που θα διερευνηθούν είναι αυτά της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της παράνομης βίας και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι φοιτητές κατέλαβαν στις 18 Οκτωβρίου το κτίριο της φοιτητικής εστίας στη Νέα Κρήνη ζητώντας την απόσυρση του κανονισμού λειτουργίας της, ο οποίος προβλέπει πλέον την κατ' έτος αξιολόγηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις διαμονής τους εκεί. Οι φοιτητές από την πλευρά τους απαιτούν να παραμένουν για τέσσερα χρόνια στα δωμάτια ενώ εξαιτίας της κατάληψης παραμένουν κενά 34 κρεβάτια που άδειασαν φέτος, αλλά οι νέοι φοιτητές δεν μπορούν να μπουν.

«Με πονάει η δίωξη των φοιτητών»


Με «βαριά καρδιά», όπως μας είπε, πέρασε χθες την πόρτα του αστυνομικού μεγάρου ο αντιπρύτανης, καθηγητής Οικονομικών Χρ. Κωνσταντάτος, ο οποίος έδωσε κατάθεση για το προχθεσινό περιστατικό με την ομηρεία του, που κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερις ολόκληρες ώρες.

«Με πονάει να σκεφτώ ότι θα διωχθούν ποινικά φοιτητές μου και γενικά φοιτητές, νέα παιδιά, αλλά από την άλλη πρέπει αυτά τα φαινόμενα να παταχθούν και η βία να μην υπάρχει πια στα πανεπιστήμια και πουθενά στη ζωή μας. Δεν κατέθεσα μήνυση για τα όσα υβριστικά άκουσα, η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δεν μου αρέσει αυτή η διαδικασία, αλλά δεν είναι σωστό να μείνουν οι ένοχοι ατιμώρητοι, γιατί θα αποτελέσουν παράδειγμα για παρόμοια περιστατικά», δήλωσε ο κ. Κωνσταντάτος.

Στην Αστυνομία κατέθεσε ότι περικυκλώθηκε από ομάδα 70-80 φοιτητών στον διάδρομο, έξω από το γραφείο του και ενώ πήγαινε σε συνέλευση τμήματος και παρέμεινε εκεί για τέσσερις ώρες. Οι φοιτητές ζητούσαν επιτακτικά «να υπογράψω λευκή επιταγή», ενώ τους εξηγούσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση, την οποία δεν πήρε ο ίδιος, ούτε οι πρυτανικές αρχές. Κάποιοι τον προπηλάκισαν, τραβώντας τον από το πουκάμισο, όταν επιχείρησε να μπει στο γραφείο του, ενώ ένας φοιτητής τού φώναξε «όταν είπα στον πατέρα μου ότι δεν θέλεις να μιλήσουμε για την αλλαγή του κανονισμού, μου απάντησε: κόψ' του τα πόδια».

«Με κούρασε αυτή η ιστορία, θέλω πραγματικά να δοθεί μια... ειρηνική λύση, αλλά αν δεν γίνει τίποτα, το θέμα θα ξεχαστεί και φοβάμαι πως σύντομα θα επαναληφθεί. Είτε μας αρέσουν είτε όχι, πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους νόμους», μας είπε, πριν μπει στην αίθουσα για να διδάξει Διεθνές Εμπόριο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΑΜΑΚ.

Εισβολή κουκουλοφόρων και στο Πολυτεχνείο

Kουκουλοφόροι εισέβαλαν χθες και στο γραφείο της καθηγήτριας του ΕΜΠ Δανάης Διακουλάκη και έγραψαν συνθήματα. Η καθηγήτρια εξελέγη πριν από μερικές μέρες και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος και είχε ήδη δεχτεί απειλές πριν από τις εκλογές. Σήμερα το Πολυτεχνείο θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Στο Ιδρυμα οι φοιτητές είχαν εμποδίσει έξι συνεχόμενες φορές τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου για να μην ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για τις εκλογές. Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο γραφείο της κυρίας Διακουλάκη ενώ βρισκόταν και η ίδια εκεί, της ζήτησαν να βγει έξω και γέμισαν τους τοίχους με συνθήματα...

Το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει σήμερα στη Σύγκλητο να ανασταλούν οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Ιδρύματος τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ αναβάλλεται και η προγραμματισμένη για σήμερα ανοιχτή εκδήλωση στο ΕΜΠ, «Τα σχολεία πάνε Πολυτεχνείο», σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron