Ρεπορτάζ
"Όχι" της ΔΗΜΑΡ σε φόρουμ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ

"Όχι" της ΔΗΜΑΡ σε φόρουμ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 07:25

Η ΔΗΜΑΡ απέρριψε την πρόταση για δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους, αντιδρώντας προς την εξέλιξη αυτήν, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τη συμφωνία που έγινε στην κοινή εκδήλωση των έξι οργανώσεων παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και θα επιδιώξει με σταθερό τρόπο την υλοποίηση αυτών που αποφάσισαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Το εγχείρημα της ανασύστασης του χώρου είναι και αναγκαίο και εφικτό. Τώρα κρίνεται η αξιοπιστία όλων μας», τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον κύκλοι της Ιπποκράτους τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος στηρίζει χωρίς προαπαιτούμενα και όρους τη συγκρότηση του φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία και ότι ανέθεσε στον Γιάννη Μανιάτη, γραμματέα της ΚΟ, και στον Χρήστο Δερβένη, αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ.

Κατά το προσεχές διάστημα, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προς κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου καθώς το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε ότι η δημιουργία του φόρουμ διαλόγου για την κεντροαριστερά άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων που κρατούσαν αποστάσεις από την πολιτική.

Μάλιστα οι προετοιμασίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο και αναμενόταν να ξεκινήσει οργανωμένα ο διάλογος εντός του Ιανουαρίου. Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να «παγώνει» τα σχέδια, ή τουλάχιστον να τα αλλάζει.

Είναι προφανές ότι ούτε οι κινήσεις ούτε το ΠΑΣΟΚ θα αφήσουν τη δυναμική που άρχισε να αναπτύσσεται να χαθεί. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, η κίνηση «Μπροστά» οργανώνει στο Γκάζι ανοιχτή συζήτηση για το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Επιπλέον, σχολιάζεται το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ είχε αναθέσει στον Νίκο Μπίστη τις διεργασίες για την διεύρυνση του κόμματος, και μόλις άρχισε κάτι να κινείται άλλαξε ρότα, άρα ότι δεν σκόπευε να προσέλθει καλόπιστα στον διάλογο.

Όσο για τις ενστάσεις ορισμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή του «φθαρμένου ΠαΣοΚ» στο φόρουμ η απάντηση από στελέχη της Ιπποκράτους είναι ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Εσωκομματικές ρωγμές προκαλεί στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, να απορρίψει την πρόταση για δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, το οποίο θα είχε σταθερή λειτουργία και επρόκειτο να είναι ανοιχτό σε συμμετοχές κομμάτων. Ήδη, ο κ. Μπίστης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του κόμματος για τη διεύρυνση, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι της Τρίτης (18/12/2012) επικράτησε η άποψη ότι είναι άλλο να υπάρχει γενικά διάλογος με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλο η κοινή συμμετοχή σε ένα φόρουμ που να έχει σταθερό χαρακτήρα επικοινωνίας.

Ουσιαστικά υπήρξε ισχυρή αμφισβήτηση, εντός της Αγίου Κωνσταντίνου, για το θέμα της συμμετοχής της σε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που βάρυνε για να υπάρξει αρνητική απόφαση για το Φόρουμ.

Η ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας είχε αποφασιστεί σε εκδήλωση την οποία είχαν οργανώσει προ καιρού οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

Στη δημόσια εκδήλωση διαλόγου είχαν κάνει παρέμβαση, με εισηγήσεις τους, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Νίκος Μπίστης από τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα ο κ. Μπίστης είχε εκφράσει την άποψη ότι στο χώρο διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα κυρίως προγραμματικού χαρακτήρα ζητήματα πρέπει να δοθεί μια σταθερή αφετηρία συντονισμένης συζήτησης και θα διερευνηθούν σε βάθος οι δυνατότητες όσμωσης.

Η απόρριψη της πρότασης από την Εκτελεστική Επιτροπή -κι ενώ η εισήγηση των κ.κ. Μπίστη και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Θ. Μαργαρίτη ήταν σε θετική κατεύθυνση, με οριοθετήσεις για τη συμμετοχή στο Φόρουμ- προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μπίστη.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, σε δήλωσή του ο κ. Μπίστης επεσήμανε τα εξής: «Μετά την απόρριψη από μέρους της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ της πρότασης για συμμετοχή του κόμματος στο υπό ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron