Κοινωνία
Κλειστά αύριο τα φαρμακεία Αθήνας - Πειραιά

Κλειστά αύριο τα φαρμακεία Αθήνας - Πειραιά

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 19:21

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τρίτη, τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά μετά από ομόφωνη απόφαση των ΔΣ των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Παράλληλα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ανακοινώσεις του κ. Λυκουρέντζου, δεν αναφέρουν τίποτα για τις καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Αντιθέτως, συνεχίζουν, απειλεί τους φαρμακοποιούς με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών.

Μάλιστα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατηγόρησε τους φαρμακοποιούς ότι εκβιάζουν, «για μια ακόμη φορά», την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της «αδικαιολόγητης» συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως οι φαρμακοποιοί επιμένουν στην «αδιάλλακτη» τακτική τους, η οποία «στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών».

Ειδικότερα, με απόφαση του δ.σ. του ΕΟΠΥΥ καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι, όπως τονισε, λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους.

Ακόμα, με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων».

Καταλήγοντας, είπε πως είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνο αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή ενώ κάλεσε τους φαρμακοποιούς να «αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνο, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron