Υγεία
Απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές των ποδιών

Απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές των ποδιών

  • 09 Δεκεμβρίου 2012, 19:00

Φορώντας κλειστά παπούτσια τον χειμώνα, όπως δερμάτινα ή καστόρινα, περιορίζεται και ο εξαερισμός των ποδιών, με αποτέλεσμα να μυρίζουν τα πόδια σας αλλά και τα παπούτσια αρκετά ενοχλητικά για εσάς και τους άλλους. Οι ανεπιθύμητες οσμές των παπουτσιών δημιουργούνται από βακτήρια τα οποία αναπτύσσονται στα παπούτσια λόγω της υγρασίας και του σκοταδιού στο εσωτερικό τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για να ξεφορτωθείτε τις οσμές των παπουτσιών ενώ ταυτόχρονα να φροντίσετε τα πόδια σας από τα βακτήρια τα οποία μπορεί επίσης να προκαλέσουν και δερματικά προβλήματα σε αυτά.

Από τους πιο οικονομικούς τρόπους για παπούτσια που μυρίζουν είναι το εσωτερικό τους ψέκασμα με διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό. Μία λεπτή στρώση μπορεί να εξουδετερώσει την βαριά μυρωδιά και να εξοντώσει τα βακτήρια και τον ιδρώτα μέσα στα παπούτσια. Επίσης θα μπορούσατε να ψεκάσετε και τα πόδια σας με αυτό το υγρό πριν βάλετε τις κάλτσες σας για να έχετε καθαρά και υγιή πόδια χωρίς μυρωδιές όλη μέρα.

Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε καλά στο εσωτερικό των παπουτσιών από βραδύς και με αυτόν τον τρόπο να ξεφορτωθείτε κάθε βαριά μυρωδιά που μπορεί να έχουν μέχρι το πρωί. Επίσης και η πούδρα για μωρά (ταλκ) έχει ίδια αποτελέσματα σε παπούτσια που μυρίζουν.

Το άσπρο ξύδι ουδετεροποιεί επίσης τις οσμές και εξουδετερώνει τα βακτήρια στα παπούτσια σας. Αναμείξτε ίσες ποσότητες άσπρου ξυδιού και νερού και ψεξάστε καλά στο εσωτερικό των παπουτσιών. Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν για λίγα λεπτά πριν τα φορέσετε.

Αν φοράτε εσωτερικές σόλες, φροντίστε να τις βγάζετε κάθε βράδυ, ούτως ώστε τα παπούτσια σας να αερίζονται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια και ο ιδρώτας δεν εγκλωβίζονται στο παπούτσι και έτσι θα μυρίζουν λιγότερο όταν τα ξαναφορέσετε το πρωί.

Είναι σημαντικό να αντικαταστήστε τις σόλες σας συχνά για να διατηρείτε μία φρέσκια μυρωδιά στα πόδια και τα υποδήματά σας. Επίσης μπορείτε να ψεκάζετε και τις σόλες με το διάλυμα μαγειρικής σόδας, ταλκ ή ξυδιού, όπως περιγράφηκε παραπάνω, για καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης μην ξεχνάτε να πλένετε τα πόδια σας συχνά, κάθε βράδυ ή μεσημέρι, όταν βγάζετε τα υποδήματα, αλλά και τα παπούτσια σας μία φορά τον μήνα αν γίνεται για να ξεφορτωθείτε απολύτως τις μυρωδιές. Προσέξτε όμως γιατί μερικά παπούτσια δεν πρέπει να πλένονται ή χρειάζεται ειδικό απορρυπαντικό για τον καθαρισμό τους. Θα πρέπει να ελέγξετε κάθε φορά τι απορρυπαντικό ή ύλη καθαρισμού θα χρησιμοποιήσετε.

Η αντικατάσταση, τέλος, των παπουτσιών θα πρέπει να γίνεται όταν έρθει ο καιρός να αγοράσετε καινούργια παπούτσια. Μετά από μερικά χρόνια, οι οσμές δεν φεύγουν αλλιώς και θα πρέπει τα παπούτσια, που ίσως επίσης έχουν φθαρεί, να αντικατασταθούν. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα παίρνουν δύο ίδια ζευγάρια παπούτσια και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν ή καθυστερούν τις ενοχλητικές οσμές σε αυτά με την πολύ χρήση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron