Ιερώνυμος: Παραμύθι τα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας
Ως «παραμύθι» χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, της οποίας «το θολό τοπίο πρέπει να ξεκαθαριστεί», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να βοηθηθούν οι νέοι που πλήττονται από την ανεργία. Μάλιστα, τόνισε ότι προτίθεται να φέρει το εν λόγω θέμα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Σύμφωνα με τον Ιερώνυμο, ενδεχομένως να μπορούσαν να δοθούν σε όσους φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα εκτάσεις από την Εκκλησία, για να τις καλλιεργούν υπό τον όρο να συνδράμει και η Πολιτεία.
Κατά την αποψινή του επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , ο αρχιεπίσκοπος καταφέρθηκε και εναντίον των τραπεζιτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ήρθε η ώρα να αντιληφθούν οι τραπεζίτες ότι δεν πρέπει μόνο να συμμετέχουν στα κέρδη αλλά και στις ζημιές.
Ήρθε η ώρα, πρόσθεσε, να αντιληφθούν ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, που στη χώρα μας είναι οικογενειακές και στηρίζουν την πραγματική οικονομία, πρέπει να στηριχθούν και να ζήσουν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλούμε μόνο για επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά να συζητήσουμε σοβαρά την ανάγκη επιμήκυνσης των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Για το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κυριακή είναι ημέρα ιερή και παράλληλα δίνει την ευκαιρία ένωσης της οικογένειας, της διατήρησης της παράδοσης, της κουλτούρας και των αξιών μας. Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία της Ευρώπης είναι η σύνθεση της διαφορετικότητας, πρόσθεσε.
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβάνου
Την ανάγκη να αγωνιστούν για να αμβλύνουν τις αντιπαραθέσεις καλεί τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σλεϊμάν.
«Παρακολουθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη τη Μεσόγειο. Οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων. Η αγωνία μας είναι μεγάλη για τους Χριστιανούς της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου, γιατί όλο και στενεύουν τα περιθώρια και οι χώροι για τους Χριστιανούς», τόνισε ο Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Λιβάνου.
Αναφερόμενος στο θάνατο του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιου, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Οι Χριστιανοί περνούν δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα τώρα που εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος. Η επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι εκεί, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις εδώ δεν θα μου επιτρέψουν να παρευρεθώ».
Παράλληλα ευχήθηκε ο νέος Πατριάρχης να κάνει τον αγώνα του για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην περιοχή. Την ίδια ώρα απηύθυνε μήνυμα και στους πολιτικούς ηγέτες των γύρω χωρών να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει ο φανατισμός και να εδραιωθεί η ελευθερία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιβάνου επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη κοντινή πύλη της χώρας του στην Ε.Ε. και σημείωσε πως ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν άριστες.
«Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την αξιόλογη Ορθόδοξη κοινότητα, αυτή την κοινότητα των Ορθοδόξων που έχασαν έναν πολύ αξιόλογο Πατριάρχη που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Οι Ορθόδοξοι στο Λίβανο είναι μια κοινότητα που στηρίζει το άνοιγμα του διαλόγου και τη δημοκρατία. Η κοινότητα αυτή δεν ανακατεύτηκε ποτέ σε πράξεις βίας. Επιφανείς προσωπικότητες από την Ορθόδοξη κοινότητα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.
Συνάντηση με Φούχτελ
Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος δέχτηκε σήμερα τον υφυπουργό του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και τους εκπροσώπους του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Johannes Stockmeier.
Η κρίση έχει αντίκτυπο, σημείωσε ο Ιερώνυμος, στη ζωή του λαού μας και συνέχισε λέγοντας ότι δεχόμαστε τη συνεργασία και τη βοήθεια των εταίρων μας, υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας. «Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε», τόνισε.
«Το ερώτημα όμως και η αγωνία μας», πρόσθεσε, «είναι ποια Ευρώπη θέλουμε: μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες ούτε οι Έλληνες Γερμανοί», σημείωσε.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
07 Δεκεμβρίου 2012, 22:00
Νεκρή βρέθηκε 97χρονη στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη
07 Δεκεμβρίου 2012, 21:04
Φορολογικό: Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παραπέμπει το ΠΑΣΟΚ
07 Δεκεμβρίου 2012, 20:52
Η οργάνωση Μαχόμενη Μειοψηφία πίσω από την επίθεση στο σπίτι του Παπαντωνίου
07 Δεκεμβρίου 2012, 20:47
Ιερώνυμος: Παραμύθι τα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας
07 Δεκεμβρίου 2012, 20:29
Νταλάρα: Χρήσιμη η επαναγορά, αλλά προέχουν οι επενδύσεις
07 Δεκεμβρίου 2012, 20:21
"Ένεση" ρευστότητας από ΕΤΕπ για ενέργεια, σχολεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
07 Δεκεμβρίου 2012, 20:17
Άφαντοι οι τέσσερις κακοποιοί
07 Δεκεμβρίου 2012, 19:29
Ισχνές βελτιώσεις στο φορολογικό
07 Δεκεμβρίου 2012, 19:11
ΚΚΕ: Στην δημοσιότητα όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ
07 Δεκεμβρίου 2012, 19:00
Προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολή Μεσόγειο