Οικονομία
Ριζικές αλλαγές στην ευρωζώνη

Ριζικές αλλαγές στην ευρωζώνη

  • 07 Δεκεμβρίου 2012, 07:02

Τραπεζική ενοποίηση, κοινό προϋπολογισμό, μηχανισμό απορρόφησης κλυδωνισμού και στο βάθος κοινή έκδοση ευρωομολόγων, είναι ορισμένες από τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στην Ευρωζώνη τα επόμενα 3 - 4 χρόνια. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα τεθεί για έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Είναι γεγονός ότι ο Βαν Ρόμπεϊ, που θα παρουσιάσει την έκθεση για τη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, είναι λιγότερο λεπτομερής και σαφής σε σχέση με τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές δεν εμφανίζουν αποκλίσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι οι προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη μπορεί να διαταράξουν ανεπανόρθωτα τις σημερινές λεπτές ισορροπίες με την ΕΕ, γιατί, από τη στιγμή που οι «17» τρέχουν, οι χώρες εκτός ευρώ είτε θα ανεβούν στο τρένο είτε η συνύπαρξη θα καταστεί αδύνατη.

Πέρα από την ολοκλήρωση των αποφάσεων στο δημοσιονομικό τομέα, που βρίσκονται ήδη στο «τραπέζι», ο Βαν Ρόμπεϊ, στην έκθεσή του, θέτει ως άμεση προτεραιότητα την τραπεζική ενοποίηση, η οποία, σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και η εισαγωγή ενιαίων κανόνων που θα διέπουν τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων.

Η ολοκλήρωση των αποφάσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ από την άλλη θα αποτρέπει στο μέλλον την επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων με το κόστος διασώσεων τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα

Για το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014, ο κ. Ρόμπεϊ προτείνει να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωζώνης, το οποίο θα χρηματοδοτεί υπό μορφή κινήτρων την έγκαιρη υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για το τελευταίο στάδιο της ενοποίησης που θα υλοποιηθεί μετά το 2014, ο κ. Ρόμπεϊ προτείνει τη δημιουργία ενός άλλου χρηματοδοτικού μέσου, το οποίος θα αναλάβει την αντιμετώπιση «ασύμμετρων οικονομικών απειλών».

Το εν λόγω χρηματοδοτικό μέσο θα μπορεί να προχωρεί σε κοινή έκδοση ευρωομολόγων για τη διαχείριση του χρέους. Στο στάδιο αυτό, που θα αποτελεί και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η εναρμόνιση όλων των πολιτικών, ακόμη σε τομείς όπως η φορολογία και η αγορά εργασίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron