Στην μέγγενη πάλι μικρομεσαίοι - επαγγελματίες
Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο χρόνος για μια ακόμη φορά εκπνέει, καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης τρέχοντος, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπερδόσης προς τη χώρα μας, θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή και, φυσικά, το πρώτο σκέλος του που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αφού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας.
Παρ' όλ' αυτά, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.
Από την αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15% που προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, έως και την επιβολή νέου «χαρατσιού» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ!
Χωρίς φυσικά κανείς να εξηγεί ποιος θα αφήσει τις καταθέσεις του στις τράπεζες, την ώρα που δίδεται αγώνας για την επιστροφή τους, ή πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα βρουν τα συγκεκριμένα ποσά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν η αγορά «βουλιάζει» όλο και περισσότερο στην ύφεση.
Το «αγκάθι»
Το μεγάλο «αγκάθι» πάντως για την Κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ενίσχυσης των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών, καθώς οι σχεδιαζόμενες μέχρι σήμερα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αυτό άλλωστε προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην Οικονομία.
Ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός, βέβαια, ότι το αφορολόγητο για τα παιδιά καταργείται, όμως η πολιτική για την ενίσχυση των οικογενειών «θα γίνει μέσω στοχευμένων δαπανών. Με επιδόματα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί ακόμα. Σε οικογένειες, βέβαια, που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια».
Η «εξίσωση», λοιπόν, που καλείται να λύσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο αφορά στους τρίτεκνους οι οποίοι, εάν έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ, θα υποστούν νέες απώλειες στα εισοδήματά τους με τις επικείμενες αλλαγές της κλίμακας και την επιδοματική πολιτική που προωθείται, ενώ για τους πολύτεκνους οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν πάνω από τις 10.000 ευρώ.
Για το λόγο πάντως αυτόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζει αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, στο βαθμό όμως που βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο και υπάρξει έγκριση της τρόικας.
Οι εναλλακτικές που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τις επιβαρύνσεις είναι οι εξής:
- Αύξηση της «πάγιας» έκπτωσης των 1.950 ευρώ κατά 5% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των στελεχών του υπουργείου.
- Εσωτερική «μετατόπιση» μέρους των επιδομάτων που θα δοθούν σε όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, στις κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων.
- Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε τα ποσά να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά.
Η εν λόγω πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα, καθώς υπάρχει και σχετική εισήγηση από κόμμα της συγκυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος να αυξηθεί από τα 500 ευρώ, στα 2.000 ευρώ. Η ένταση όμως που έχει εγείρει ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, αυτόν που έχει ένα καφενείο στο χωριό και το γιατρό στο Κολωνάκι».
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Οι δύο τρόικες
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τις τελευταίες πινελιές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βάλουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.
Σήμερα, εξάλλου, το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, πάντως, ότι οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Υπάρχουν δύο τρόικες. Η τρόικα εσωτερικού και η τρόικα εξωτερικού. Προσπαθώ να συμβιβάσω τις δύο αυτές τρόικες».
Ποινές χωρίς αναστολή
Βαριές ποινές, χωρίς μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα, περιμένουν όλους όσοι φοροδιαφεύγουν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει το καθεστώς που ισχύει, με στόχο να περιορίσει το φαινόμενο και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια [βλ. σχετικά εδώ].
Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ κοινολόγησε χθες τις θέσεις της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν [βλ. σχετικά εδώ].
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
30 Ιανουαρίου 2013, 20:17
ΥΠΕΞ: Η μειονότητα της Θράκης είναι δικό μας θέμα
30 Ιανουαρίου 2013, 20:02
Με συγγραφείς δείπνησε και συζήτησε ο Βενιζέλος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:40
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 35 προσαγωγές των μελών τού ΠΑΜΕ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:24
Ανέγγιχτοι ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι του Μουμπάρακ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:19
Ανασκαφή στο Κονώνειο Τείχος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:14
Διορίστηκε το νέο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
30 Ιανουαρίου 2013, 19:13
Λέιζερ αέρος αέρος σε αμερικανικά μαχητικά
30 Ιανουαρίου 2013, 19:07
Ερντογάν: Συναίνεση ή δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση
30 Ιανουαρίου 2013, 19:00
Είδε ποιος τον πυροβόλησε, αλλά δεν του πήραν κατάθεση!
30 Ιανουαρίου 2013, 18:43
Bitza Park: Στην Μόσχα οι επιχειρηματικές ευκαιρίες!