Πολιτική
Νέος εκλογικός "χάρτης"

Νέος εκλογικός "χάρτης"

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 07:42

Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες, με την τελευταία γενική απογραφή του πληθυσμού -

Αυξομειώσεις του αριθμού των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες της χώρας φέρνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας γενικής απογραφής που διενεργήθηκε από 10 έως 24 Μαΐου 2011

Έτσι, κατά τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών, με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα για τις αλλαγές στον πληθυσμό κάθε περιοχής, οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις επέρχονται στην Αττική, καθώς στο Υπόλοιπο Αττικής θα εκλέγονται στο εξής 3 επιπλέον βουλευτές (από 12 γίνονται 15) με αντίστοιχη μείωση 3 βουλευτών στην Α' Αθηνών (από 17 γίνονται 14).

Την ίδια στιγμή 2 επιπλέον βουλευτές θα βγάζει η Β' Αθηνών (44 αντί 42) και η Β' Θεσσαλονίκης (9 αντί 7), ενώ στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες προστίθεται ή αφαιρείται από 1 βουλευτική έδρα. Ο συνολικός αριθμός των εδρών που μετακινούνται είναι δέκα.

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατάρτισε η Κυβέρνηση, κερδίζουν μία επιπλέον έδρα οι εκλογικές περιφέρειες των νομών Θεσπρωτίας (2 αντί 1), Μαγνησίας (6 αντί 5), Κυκλάδων (4 αντί 3). Αντίθετα χάνουν από μία έδρα οι νομοί Σερρών (6 αντί 7), Τρικάλων (4 αντί 5), Καρδίτσας (4 αντί 5), Ηλείας (5 αντί 6), Αχαΐας (8 αντί 9), Αιτωλοακαρνανίας (7 αντί 8), Βοιωτίας (3 αντί 4). Το σχέδιο ΠΔ θα περάσει από επεξεργασία από το ΣτΕ όσον αφορά τη συνταγματικότητά του.

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχουν συζητηθεί αρκετές ενστάσεις που αμφισβητούν το κύρος των πρόσφατων εκλογών, γιατί έγιναν με την παλιά απογραφή του 2001. Όμως οι 6 εισηγήσεις προτείνουν απόρριψη των ενστάσεων, γιατί όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί 1 έτος από τη διενέργεια της απογραφής. Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται σύντομα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron