Πολιτική
"Χρειάζεται πολιτικός τσαμπουκάς για να εφαρμοστούν τα μέτρα"

"Χρειάζεται πολιτικός τσαμπουκάς για να εφαρμοστούν τα μέτρα"

  • 14 Νοεμβρίου 2012, 12:00

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα…», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, απ’ όπου επέστρεψε αρκετά πιο ήρεμος και αισιόδοξος για την ταχεία εκταμίευση όχι μόνο της επόμενης δόσης (31,5 δισ. ευρώ), αλλά και των ακόμη δυο που εκκρεμούν (12,5 δισ. ευρώ).

Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν πως πραγματικά η επόμενη μέρα της υλοποίησης των όσων έχουν ψηφιστεί είναι αρκετά πιο δύσκολη και σε πολλούς υπουργούς υπάρχει μεγάλη αγωνία για την αντιμετώπιση από την πλευρά της κοινωνίας.

Το τοπίο που αρχίζει και διαμορφώνεται, μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, είναι αρκετά πιο σύνθετο και η Κυβέρνηση θα κληθεί να κινηθεί σε ναρκοπέδιο.

Την ίδια στιγμή τύμπανα πολέμου κτυπάνε για την κίνηση να υπάρξει το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο, ενώ εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων στους δήμους από εργαζομένους που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα.

Η Κυβέρνηση επενδύει στην πολιτική σταθερότητα για να προχωρήσει στην επόμενη και πιο δύσκολη φάση, καθώς μπορεί να διαμορφώθηκε ένα καλύτερο περιβάλλον στο εξωτερικό και να άνοιξε μεγάλο παράθυρο για δόση 44 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πεδίο, στο οποίο ήδη διαμορφώνεται πολεμική ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, εκτός από τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς, παρά τα πολύ θετικά σχόλια που άκουσε για τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας των πιστωτών που προτάσσουν όπως ήταν αναμενόμενο, με οδηγό τη Γερμανία, όρους ασφυκτικής επιτήρησης.

Επίσης, η Κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη γιατί αποφεύχθηκε το σημαντικό γι’ αυτήν, να μην τηρείται στο εξωτερικό και υπό ξένη διοίκηση ο ειδικός λογαριασμός όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα για την εξόφληση των δανείων και θεωρεί επιτυχία πως τον έλεγχο θα τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τη διαμάχη ΔΝΤ και Ευρωζώνης, που εκφράζεται πλέον ανοικτά, για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κυβέρνηση ελπίζει να λυθεί το θέμα, αλλά παραμένει αμέτοχη, αφού επί της ουσίας δεν έχει περιθώρια ουσιαστικών κινήσεων.

Επί της ουσίας η μεγάλη δόση των 44 δισ. ευρώ που πιθανότατα θα συνοδευτεί από αυτόματους -και πολύ αυστηρούς- μηχανισμούς ελέγχου και θα οδηγήσει σε περικοπές δαπανών, μόλις σημειωθεί οποιαδήποτε παρεκτροπή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Η Κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σχέδιο λόγω του μεγάλου βαθμού αυτοματισμού των μηχανισμών, αλλά όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, εάν υπάρξουν ορισμένες λογικές προσαρμογές, δύσκολα θα αρνηθεί.

Όμως, σε περίπτωση που δεχθεί, κάτι που εκτιμάται πως είναι απίθανο να μη συμβεί, θα πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφισθεί και να μην υπάρξει διάθεση για υποχώρηση ή να…«νερώσει το κρασί της».

Η γραμμή της σκληρής εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής που απορρέει από το πρόγραμμα που ψηφίσθηκε προ εβδομάδος στη Βουλή, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εκτιμάται από έμπειρα κυβερνητικά στελέχη και των δυο κομμάτων, πως θα δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη και οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, τρία χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ -σε δυο εβδομάδες είναι η επέτειος της εσωκομματικής του νίκης- αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που θεωρείται ότι ο βαθμός της θα αυξηθεί από τις αρχές του 2013, έτος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται και η νέα περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και οι πολίτες θα δουν επί της ουσίας τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα υπάρξει και η επιβάρυνση μέσω της φορολογίας. 

Για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό μέτωπο στο εσωτερικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς θα χρειαστεί την ενεργή στήριξη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με τους οποίους θα έχει σύσκεψη κατά τις επόμενες ημέρες, όπου και θα συζητήσουν και τη λειτουργία της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο ανασχηματισμός που προετοιμάζεται και θεωρείται δεδομένος, μόλις τελειώσει οριστικά το θέμα της δόσης, θα γίνει με γνώμονα ποιοι μπορούν να υλοποιήσουν, χωρίς ενδοιασμούς, αλλά με πίστη και «πολιτικό τσαμπουκά», όπως λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, το οικονομικό πρόγραμμα που ψήφισε προ ημερών η Βουλή.

«Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι» λένε με έμφαση και εστιάζουν στην ανάγκη να δοθεί η μάχη από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ με πολιτικά πρόσωπα στο νέο σχήμα, λόγω και των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που δημιουργούνται.

Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι σε μια εβδομάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, θα σημάνει και το τέλος της κωλυσιεργίας στις αποφάσεις που αφορούν στο χρηματοδοτικό μέλλον της Ελλάδας.

Στην προσπάθειά του να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα από το εξωτερικό, ο Πρωθυπουργός θα πυκνώσει τις επαφές του με ομολόγους του -θα το κάνει και αύριο, στην Μάλτα, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΛΚ- όπως έπραξε και χθες στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συναντήθηκε και με τους ομολόγους του, της Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας και Ρουμανίας, καθώς εκκρεμεί και η επικύρωση των αποφάσεων για την Ελλάδα από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron