Οικονομία
Αυτόματη διόρθωση αποκλίσεων στον Προϋπολογισμό

Αυτόματη διόρθωση αποκλίσεων στον Προϋπολογισμό

  • 14 Νοεμβρίου 2012, 07:00

Ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων περιέχει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, που κατήρτισε η Τρόικα, ενώ αποκαλύπτει και την εντονότερη ανάμειξη του EFSF στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, kκυβέρνηση υποχρεώνεται, εντός του Δεκεμβρίου, να νομοθετήσει τις αυτόματες ρήτρες διόρθωσης των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό -που σημαίνει πως, αν τα έσοδα υστερούν ή οι δαπάνες υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί, αυτομάτως θα κόβονται κονδύλια, από λειτουργικές ή άλλου είδους δαπάνες. Εξαιρούνται των «αυτόματων περικοπών» κονδύλια μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας.

Αυτόματες περικοπές προβλέπονται και για τις αστοχίες στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή εάν υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων, θα περικόπτονται κρατικές δαπάνες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2013 και πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος οι στόχοι για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ και αν σημειωθεί απόκλιση, θα καλυφθεί από «ψαλίδισμα» κονδυλίων.

Το προσχέδιο του Μμνημονίου περιέχει ημιτελή αναφορά στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια, αλλά από αυτή προκύπτει ξεκάθαρα η έντονη ανάμειξη του EFSF στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού λογαριασμού, για την παρακολούθηση ταμιακών ροών και την εξασφάλιση της έγκαιρης εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπενθυμίζει πως ο νόμος 4063/2012 καθιέρωσε ένα ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδα, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού του λογαριασμού, αποπληρώνονται χρεολύσια και τόκοι, παράγωγα και κ.λπ. έξοδα του χρέους. Τα έσοδα του λογαριασμού αυτού, είναι τα κεφάλαια από τον EFSF (εκταμίευση των δανείων), καθώς και οι συνεισφορές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ωστόσο προσθέτει πως πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο συγκεκριμένος λογαριασμός και η διαχείρισή του να γίνεται από τον EFSF, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και λοιπών δαπανών του δημόσιου χρέους.

Η τρόικα, προφανώς, φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή κεφάλαια που προορίζονται για την αποπληρωμή δαπανών του χρέους, για την κάλυψη άλλων δαπανών και επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία του EFSF.

Το προσχέδιο του μνημονίου «κλειδώνει» και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, από τον προσεχή Μάρτιο. «Μέχρι το Μάρτιο του 2013, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων για την πλήρη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

«Αυτά τα ενδιάμεσα βήματα θα περιλαμβάνουν τη δημόσια διαβούλευση και την κατάλληλη επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.

Ορίζει επίσης ότι «ο γενικός γραμματέας των εσόδων, που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα προσληφθεί εντός του Δεκεμβρίου. Θα έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Όσον αφορά τα προσόντα, αυτό θα είναι ένα άτομο με ανώτερη εμπειρία διαχείρισης, εμπειρία σε φορολογικά θέματα, και μια άψογη φήμη».

Στις αρμοδιότητές του θα είναι οι αποφάσεις για τον έλεγχο των ΔΟΥ τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τη δυνατότητα να αντικαθιστά χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, με χαμηλές επιδόσεις.

Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κυκλικές μεταθέσεις εφοριακών, ώστε να μη δημιουργούνται «σχέσεις» με φορολογούμενους συγκεκριμένων περιοχών.

Επιβεβαιώνει επίσης πως οι ΔΟΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα είναι το πολύ 120 σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακόμη τα εργασιακά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, θεωρούνται προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, από το μηχανισμό στήριξης, αναλογικά με βάση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Ανεξαρτητοποίηση ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές παρεμβάσεις

Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές πέσεις είναι η βάση για την περαιτέρω υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα έχουν ως τελικό στόχο τη συγκέντρωση εσόδων συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016 που θα διαρκέσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Το προσχέδιο του μνημονίου βάζει στην πρώτη γραμμή των πωλήσεων την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί, ως τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, αφού ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα στα θέματα με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Σε επίπεδο διαδικασίας προβλέπεται ότι, πριν τη δόση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα περιφερειακά λιμάνια της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Πάτρας, του Ηρακλείου και της Ραφήνας, όπως και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΒΟ. Ο διορισμός επίσης τεχνικών, οικονομικών και νομικών συμβούλων για την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών περιλαμβάνεται και το ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί εποπτική αρχή για τη διαχείριση των υδάτων ώς το Δεκέμβριο του 2012, τη διαχείριση των αεροδρομίων ώς τον Ιανουάριο του 2013, την εποπτεία των τυχερών παιχνιδιών ώς το τέλος Μαρτίου του 2013, την εκκίνηση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού τον Ιανουάριο του 2013, την εκκαθάριση των προβλημάτων με τις κρατικές ενισχύσεις που υπάρχουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του 2013, τη μεταφορά 40 δημοσίων ακινήτων «καθαρών από νομικά και άλλα προβλήματα» μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, το ξεκαθάρισμα 3.150 ακινήτων που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 και τέλος τη μεταφορά 1.000 ακινήτων σε τέσσερις φάσεις (250 ακίνητα το τρίμηνο) στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος του 2013 με τα πρώτα να μεταβιβάζονται τον Ιανουάριο του 2013.

Στήριξη και ανάπτυξη των εταιρειών

Η μεταφορά της έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό δεν σχετίζεται με τη φορολογία, υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφη απάντηση που διαβίβασε χθες στη Βουλή. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος που θα έχει στην ελληνική οικονομία η μεταφορά της έδρας των εταιρειών.

Ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με νομοθεσία του 2010 ο συντελεστής φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τις περιπτώσεις που δεν καταγράφεται μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο αναπτυξιακός νόμος του 2011 έχει θεσπίσει μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, στήριξη και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Θύμισε επίσης ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό δεν έχουν ισχυριστεί ότι ο κύριος λόγος της απόφασής τους σχετίζεται με την φορολογία.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο έγγραφο που διαβίβασε χθες στη Βουλή, ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα βλέπει με «θετικό πνεύμα» τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron