Πολιτική
Η πασαρέλα του ελληνικού Κοινοβουλίου

Η πασαρέλα του ελληνικού Κοινοβουλίου

  • 12 Νοεμβρίου 2012, 17:41

Ελάχιστες μέρες μετά το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε στο περιστύλιο της Βουλής, από την «ανταρσία» των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου για τα προνόμιά τους, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού χαρακτηρίστηκε από ακραίες και εμπρηστικές δηλώσεις που προτρέπουν τον κόσμο σε λιντσάρισμα και διαπόμπευση όσων υπέγραψαν το Μνημόνιο -«πόλεμο» για το ποιος φοράει τα πιο ακριβά αξεσουάρ, έντονες αντιδράσεις για τη συνέντευξη Τσίπρα στην Die Zeit, στην οποία επί της ουσίας αποτρέπει επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, αναμετάδοση παλαιότερης ομιλίας του πρωθυπουργού μέσω μικροφώνου του βήματος, αλλά και βολές για μέρες... ΥΕΝΕΔ και χούντας!

Πρωταγωνιστές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης με την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά δήλωσή του ότι «να παρακαλάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που υπογράψατε τα μνημόνια, να περάσετε από ειδικό δικαστήριο, παρά να βρείτε ορισμένοι από εσάς το τέλος του πρεσβευτή των ΗΠΑ, πριν λίγους μήνες στη Λιβύη», η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα όσο και από το ίδιο το κόμμα του, που πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον βουλευτή.

Ο Παύλος Χαϊκάλης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φαίνεται ότι μπέρδεψε το... σανίδι που υπηρετεί επί χρόνια με τη Βουλή, μεταδίδοντας μέσω του μικροφώνου του βήματος παλαιότερη ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους χρυσαυγίτες βουλευτές, που ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση για το ποιος φοράει τα ακριβότερα ρολόγια και κοσμήματα.

Χαρακτηριστικό είναι και το επεισόδιο μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Κουράκο. Η βουλευτής επιτέθηκε στον κ. Κουράκο, λέγοντας ότι ήταν κι εκείνος υπάλληλος της Βουλής πριν γίνει βουλευτής. Εκείνος είπε: «Δεν απαντώ στην εργαζόμενη που κόλλησε τα πρώτα της ένσημα στη χουντική ΥΕΝΕΔ και που επί χρόνια ήταν στην κρατική τηλεόραση», με τη κ. Πιπιλή να επανέρχεται μέσω Twitter αναφέροντας: «Κουράκο, υπάλληλε της Βουλής, εννοείς πως είχε ένσημα επί χούντας και ο χειροκροτών από κάτω Ανεξάρτητος Έλληνας Τέρενς Κουίκ;».

Να σημειωθεί ότι ο Τέρενς Κουίκ, αποχωρώντας από το βήμα της Βουλής, σήκωσε τα χαρτιά που κρατούσε για να φανεί το «ΟΧΙ» που είχε γράψει στην τελευταία σελίδα.

Τρέχουν να προλάβουν το εφάπαξ!


Περίπου 45 υπάλληλοι της βουλής, ανάμεσά τους διευθυντικά στελέχη και υψηλόβαθμοι, έχουν καταθέσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αιτήσεις συνταξιοδότησης, προκειμένου να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους ως προς το εφάπαξ.

Τόσο η τροπολογία Στουρνάρα, που προέβλεπε την ένταξη των υπαλλήλων της βουλής, από την 1η Ιανουαρίου 2013, στο ενιαίο μισθολόγιο και απεσύρθη την τελευταία στιγμή από το πολυνομοσχέδιο, όσο και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή πυροδότησε κύμα φυγής.

Η χθεσινή αποστροφή Σαμαρά:


Σας ρωτώ και μου αρέσει η ευθεία γραμμή: είναι λογικό οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν εφ' άπαξ… 8 φορές μεγαλύτερο από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων; Γι' αυτό καθιερώθηκε η αυτονομία της Βουλής; Για να πληρώνει οκταπλάσιο εφ' άπαξ; Για να θωρακιστεί η Δημοκρατία καθιερώθηκε και σ' αυτό επιμένουμε. Φυσικά δεν πρόκειται να παραβιαστεί το Σύνταγμα. Ασφαλέστατα, το Αυτοδιοίκητο της Βουλής είναι απόλυτα σεβαστό. Και θα παραμείνει. Για σκεφθείτε: Και η Δικαιοσύνη δεν έχει το αυτοδιοίκητο; Αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαστών καθορίζονται από την κυβέρνηση. Ασφαλώς οι δικαιολογημένες υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής είναι απολύτως σεβαστές. Αλλά η Πολιτεία, κυρίες και κύριοι, θα αποφασίζει για τα οικονομικά τους. Όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής. Όπως εκτιμούμε και το έργο πολλών άλλων λειτουργών του δημοσίου: των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστικών, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών. Που όλοι τους υφίστανται περικοπές… Όταν λοιπόν η χώρα είναι βυθισμένη σε ελλείμματα κι όταν γίνονται περικοπές σε όλους, πώς είναι δυνατό κάποιοι να εξαιρούνται;»

Οι «πορφυρογέννητοι» υπάλληλοι της Βουλής

Ουρλιαχτά, απειλές κατά πάντων, «πεσίματα» σε βουλευτές, δημοσιογράφους και όσους -σύμφωνα με τη γνώμη τους- δεν ήταν με το... μέρος τους περιλάμβανε το μενού των πρωτόγνωρων επεισοδίων που έλαβαν χώρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ακριβώς έξω από την Ολομέλεια του Σώματος, μετά τη ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών εξισώνοντάς τους με τους υπαλλήλους του υπόλοιπου Δημοσίου και ανοίγοντας επί της ουσίας την πόρτα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κοινοβουλίου.

Πρωταγωνιστές οι υπάλληλοι της Βουλής οι οποίοι, με το άκουσμα της είδησης, κήρυξαν απεργία απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την -ήδη δραματική και ιδιαίτερα κρίσιμη- συνεδρίαση για την ψήφιση του πακέτου των επώδυνων οικονομικών μέτρων. Κι αυτό γιατί απειλούνταν άμεσα τα προκλητικά προνόμια που κατέχουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και τα οποία απέρρεαν κυρίως από το αυτοδιοίκητο της Βουλής.

Τακτοποίηση «υποχρεώσεων»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι θέσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελούσαν επί χρόνια το μήλον της Έριδος για το Δημόσιο, αφού στην «πιάτσα» τους αποκαλούσαν «πορφυρογέννητους» εργαζόμενους. Η Βουλή αποτελούσε ανέκαθεν τη «χρυσή νησίδα» διορισμών εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και εντός των... κανόνων της τακτοποίησης των «υποχρεώσεων» του εκάστοτε πολιτικού δυναμικού.

Δεν είναι τυχαίο που ένας σημαντικός αριθμός από τους 1.270 μόνιμους υπάλληλους της Βουλής είναι «σόι» των βουλευτών, πρώην πολιτικοί και στελέχη των κομμάτων, αλλά και πολιτικοί... φίλοι των «300». Εξ αυτού του λόγου «κέρδιζαν» και πολλά περισσότερα προνόμια -που έφταναν στα όρια της πρόκλησης- από τους «κοινούς» δημοσίους υπαλλήλους.

Και βέβαια υπάρχουν στη Βουλή άνθρωποι που δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες υπάλληλοι «εξαφανισμένοι» υπό τον τίτλο «αποσπασμένοι» σε διάφορα κομματικά πόστα ή σε εν αποστρατεία πολιτικούς.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, όταν τέθηκε το θέμα να εγκατασταθεί στη Βουλή σύστημα κάρτας εισόδου για τους υπαλλήλους, οι πρώτες που αντέδρασαν στο παρασκήνιο ήταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετά κρούσματα ενδεικτικά της κατάστασης, όπως βουλευτές να παρακρατούν μέρος του εισοδήματος των επιστημονικών τους συνεργατών «υπέρ γραφείου» και αυτό να αποτελεί απαράβατο δεδομένο, αφού οι συνεργάτες ευθυγραμμίζονται θέλοντας και μη για να μπορέσουν να δουλέψουν.

Εκείνο που ουσιαστικά τέθηκε υπό απειλή από τη ρύθμιση ολίγων σειρών του Γιάννη Στουρνάρα είναι μια σειρά οικονομικών -και όχι μόνο- προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν, όχι άδικα, τα golden boys και τα ρετιρέ του δημοσίου τομέα. Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν ενταχθεί -όπως και οι συνάδελφοί τους στον στενό δημόσιο τομέα- στο ενιαίο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο, ωστόσο σημαντικά προνόμια συνεχίζουν και σήμερα ισχύουν.

Το πρώτο που επί της ουσίας απειλείτο από τη ρύθμιση Στουρνάρα ήταν το περιβόητο «αμετάθετο». Μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε κανείς υπάλληλος της Βουλής να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, παρά μόνο αν υπάρξει οικειοθελής μετάταξη, για την οποία αν πρόκειται για Νομαρχία θα πρέπει να δημιουργηθεί προσωποπαγής θέση. Η σημαντική αυτή απειλή γίνεται μεγαλύτερη μετά την πρόβλεψη του Μνημονίου 3 για τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

Το δεύτερο «μετέωρο» προνόμιο αφορά στις υπερωρίες που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής. Η κλίμακα των υπερωριών τους είναι σαφώς υψηλότερη (και στους περισσότερους καταβάλλεται το μέγιστο του ποσού) από αυτή του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι μέχρι πρόσφατα ελάμβαναν περίπου 60 ώρες υπερωριών, όταν στο υπόλοιπο Δημόσιο οι υπερωρίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 35 ώρες.

Το τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που ανέκυψε αφορά στο... παχυλό και μάλιστα διπλό εφάπαξ που λαμβάνουν όταν αποχωρούν από την υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το εφάπαξ που λαμβάνουν, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από το ασφαλιστικό τους Ταμείο, παίρνουν και ένα «ειδικό βοήθημα», όπως αρέσκονται να το αποκαλούν, από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ) που μόνο... απλό βοήθημα δεν είναι. Κι αυτό γιατί, για κάθε έτος ασφάλισής τους στο ταμείο, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν δύο μισθούς!

Για παράδειγμα, με 28 έτη προϋπηρεσίας, ένας υπάλληλος θα λάβει «βοήθημα» 56 (!) μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με προϋπηρεσία 35 ετών λαμβάνει 36.500 ευρώ εφάπαξ, ενώ το αντίστοιχο εφάπαξ με τα ίδια χαρακτηριστικά εντός Βουλής ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

56 μισθοί ΕΦΑΠΑΞ

Ένας υπάλληλος της Βουλής με 28 έτη προϋπηρεσίας θα λάβει «βοήθημα» 56 (!) μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει 36.500 ευρώ εφάπαξ, ενώ το αντίστοιχο εφάπαξ με τα ίδια χαρακτηριστικά εντός Βουλής ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Προνόμια - επιδόματα - προμήθειες από μισθώματα και «κρυφός κανονισμός»

Μια επιπλέον επινόηση ενίσχυσης του μισθού των υπαλλήλων είναι το μετεκλογικό επίδομα που καθιερώθηκε επί προεδρίας της Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη. Οι υπάλληλοι ζήτησαν το καλοκαίρι με τις διπλές εκλογές επίδομα 4.000 ευρώ για όλους τους υπαλλήλους (2.000 ευρώ είναι το επίδομα) με τον τότε πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα να τους δίνει 1.000 ευρώ -τα οποία «κόπηκαν» μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι να ισχύσουν τα... ψαλιδίσματα των μισθών στους υπαλλήλους της Βουλής από το 2009, οι εν λόγω υπάλληλοι ελάμβαναν 16 μισθούς. Έκτοτε πάντως «κόπηκαν» τα δώρα, ενώ ο 15ος και ο 16ος μισθός καταργήθηκαν και επιχειρήθηκε να... επιστραφούν στους υπαλλήλους της Βουλής μέσω του «κινήτρου επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου».

Ποσοστό 7%

Μια ακόμα... πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι στο ΤΑΥΒ, και όχι στο κράτος, καταβάλλονται τα μισθώματα από τους οργανισμούς που έχουν παραρτήματα στη Βουλή, όπως η Εθνική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ, καθώς επίσης και τα μισθώματα από το καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής. Ποσοστό 7% υπέρ ΤΑΥΒ προβλέπεται για όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια αναλώσιμων που προκηρύσσει η Βουλή. Η μεγαλύτερη απόδειξη πάντως της «ομερτά» που κυριαρχεί εντός των τειχών, για τα μισθολογικά και τους κανόνες εργασίας των υπαλλήλων, είναι η ύπαρξη του λεγόμενου «κρυφού κανονισμού», ο οποίος συντάσσεται και συνοδεύει εκείνον που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της Βουλής και δεν δίδεται στη δημοσιότητα.

Βάσει αυτού, ο βασικός μισθός των μονίμων υπαλλήλων, οι γενικές αυξήσεις μισθών, οι προσαυξήσεις και τα επιδόματα, «ρυθμίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής», τον οποίο κρατούν οι εκάστοτε αρμόδιοι παράγοντες του Κοινοβουλίου ως επτασφράγιστο μυστικό. Για την Ιστορία, στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου με το πακέτο των μέτρων, τα μέλη του στο μόνο σημείο που έθεσαν ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα ήταν οι προβλέψεις που αφορούν στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Πρόκειται για το 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία εξ αυτών να είναι 87 ετών, αφού, βάσει της πρόσληψής τους στο Κοινοβούλιο απολαύουν το δικαίωμα της ισοβιότητας, κάτι που ισχύει μόνο στην περίπτωση της Ιεράς Συνόδου.

Τραγάκης: Κατάφερε να διορίσει όλο το... σόι του


Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση του νυν α' αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έχει διορίσει όλο το... γενεαλογικό του δέντρο στη Βουλή! «Εάν είσαι δίπλα στο ψητό (σ.σ. πολιτική εξουσία) δεν θα τσιμπήσεις κι εσύ ένα μεζεδάκι;», αναρωτήθηκε σε μια κρίση ειλικρίνειας, την Πέμπτη το πρωί, ένας πρώην υπάλληλος της Βουλής που έχει συνταξιοδοτηθεί, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου.

Νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι όλα ψέματα για τα υπερβολικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Οι ευθύνες ωστόσο για τα προνόμια αυτά δεν βαρύνουν τους ίδιους, αλλά κυρίως το πολιτικό σύστημα που γέννησε και συντήρησε αυτό το status «βολεύοντας» επί σειρά ετών τα «δικά του παιδιά».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron