Διεθνή
Stolpersteine: Μία πέτρα, ένα όνομα, ένα πρόσωπο

Stolpersteine: Μία πέτρα, ένα όνομα, ένα πρόσωπο

  • 10 Νοεμβρίου 2012, 12:00

«Ένας άνθρωπος ξεχνιέται, όταν ξεχνιέται το όνομά του» λέει ο Γκίντερ Ντέμνιγκ. Ο καλλιτέχνης από την Κολωνία σχεδίασε τους μεταλλικούς κύβους που συναντά κανείς σε πολλά γερμανικά πεζοδρόμια, όπου αναγράφονται τα ονόματα Εβραίων που έπεσαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Λέγονται Stolpersteine, δηλαδή πέτρες στις οποίες... σκοντάφτει κανείς στην μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Θάνατος στην αγκαλιά του αδελφού της

Η Νέλι Ρόζενμπαουμ από την Κολωνία εκτοπίστηκε, σε ηλικία δύο ετών, μαζί με τον αδελφό της Γιόζεφ και τη μητέρα της Μίνα, στην Πολωνία. Άφησε την τελευταία της πνοή σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία, την άνοιξη του 1942.


Ο Γιόζεφ Ρόζενμπαουμ επιβίωσε και διέφυγε το 1943 αρχικά στην Παλαιστίνη. Το 2008 επισκεφθηκε με τα παιδιά και τα εγγόνια του την Κολωνία και στάθηκε μπροστά από τον μεταλλικό κύβο με το όνομα της αδελφής του Νέλι. Ο κύβος τοποθετήθηκε μπροστά από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Ρόζενμπαουμ πριν τον εκτοπισμό της.

Τρεις μέρες πριν το τέλος του πολέμου

Οι μεταλλικές πέτρες στη μνήμη του Πέτερ φαν Πελς και των γονιών του βρίσκονται στην πόλη Όσναμπρικ. Η οικογένεια συνελήφθη στις 4 Αυγούστου του 1944 για να εκτοπιστεί στη συνέχεια στο Άουσβιτς. Όλα τα μέλη της οικογένειας θανατώθηκαν. Ο Πέτερ μάλιστα πέθανε μόλις τρεις ημέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο τελευταίος ραββίνος της Κολωνίας

Ο Ισίδωρος Κάρο αποφάσισε να παραμείνει στην Κολωνία και να συνεχίσει το έργο του. Τη στιγμή του εκτοπισμού του, το 1942, ήταν ο μοναδικός ραββίνος που είχε απομείνει στην Κολωνία.

Διακρίσεις χωρίς όρια

Η Έλσε Χάρμελ έπεσε θύμα της ρατσιστικής ιδεολογίας και των αντίστοιχων μεθόδων των Εθνικοσοσιαλιστών. Το κοριτσάκι θανατώθηκε το 1943, λίγες μέρες πριν από τα δωδέκατα γενέθλιά του, εξαιτίας της διανοητικής του καθυστέρησης.

Πέρα από τα γερμανικά σύνορα

Ο Γκίντερ Ντέμνιγκ έχει τοποθετήσει στο μεταξύ μεταλλικούς κύβους στη μνήμη των θυμάτων των ναζί σε περισσότερους από 500 τόπους στη Γερμανία, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Και φωνές αμφισβήτησης

Οι πέτρες του Ντέμνιγκ έχουν δεχθεί όμως και κριτική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην προέδρου του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου στη Γερμανία. Η Σαρλότε Κνόμπλοχ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι τα ονόματα των δολοφονηθέντων Εβραίων αναγράφονται σε επιφάνειες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στο έδαφος και έκθετες στα παπούτσια των περαστικών.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίoν των Εβραίων της Γερμανίας συνέβη στις 9 Νοεμβρίου του 1938 και έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων. Ως δικαιολογία των επιθέσεων των ναζί χρησιμοποιήθηκε τότε ο φόνος ενός Γερμανού διπλωμάτη στο Παρίσι από έναν Γερμανοεβραίο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron