Οικονομία
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι δικαστές

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι δικαστές

  • 10 Νοεμβρίου 2012, 11:26

Μειώσεις των μισθών τους, που φθάνουν ακόμα και το 26%, ειδικότερα για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, βιώνουν οι δικαστές μετά τη ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Οι δικαστικές τους Ενώσεις, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητούν να συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά παράλληλα να περιοριστούν οι μειώσεις τους οι οποίες, με το πάγωμα των χρονοεπιδομάτων τους από το 2010, καθώς και την κατάργηση των δώρων τους, φθάνουν σ το 60%. Οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να διασφαλιστεί, όπως λένε, έστω και την ύστατη ώρα, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών Ενώσεων, οι μειώσεις στους μισθούς των δικαστών  από το 2010 ως σήμερα έφθασαν το 37,8 % . Μεγαλύτερη μείωση έχουν  υποστεί οι μισθοί των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με κομβικό σημείο ασφαλώς εκείνον του προέδρου του Αρείου Πάγου. Παράλληλα σύμφωνα με την επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο μέσος όρος των νέων μειώσεων ξεπερνάει το 20% «με αποτέλεσμα αυτό να έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των δικαστών και να έχει δημιουργήσει τις δικαιολογημένες έντονες αντιδράσεις τους». Προσθέτουν ότι οι δικαστές συνολικά είναι 4.000 και επομένως το δημοσιονομικό όφελος είναι ελάχιστο. Υπενθυμίζουν ότι οι μισθοί των δικαστών δεν έχουν μειωθεί καθόλου στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ στην Πορτογαλία οι μειώσεις δεν ξεπερνάνε το 10%.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι σε δυο χρόνια έχασαν σχεδόν όλα τα επιδόματά τους και τα δώρα τους, υπενθύμισαν στην προχθεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών τους, ότι είναι ισότιμοι με τις άλλες συνταγματικές λειτουργίες (εκτελεστική και νομοθετική), αλλά δεν απολαύουν τις παροχές και τα προνόμια των άλλων λειτουργών. Οι δικαστές υπενθυμίζουν ότι εργάζονται καθημερινά, νυχτερινές ώρες και αργίες, και ότι χρεώνονται τα αναλώσιμα και την γραφική ύλη. Υπενθυμίζουν ότι οι δαπάνες των βουλευτών καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό της Βουλής. Τους απαγορεύεται πάντως, επισημαίνουν, να έχουν παράλληλο επάγγελμα ή εισόδημα.

Στην εισήγηση προς την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καταλήγουν ότι αντίθετα από το ελάχιστο όφελος από τις περικοπές, εκείνοι συμβάλλουν στην ταχύτητα εισπράξεως δημοσίων εσόδων αλλά και την σωστή λειτουργία του πολιτεύματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron