Διεθνή
Φούλε: Ναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ χωρίς λύση του Σκοπιανού

Φούλε: Ναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ χωρίς λύση του Σκοπιανού

  • 09 Νοεμβρίου 2012, 19:17

Τα Σκόπια θα μπορούσαν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κατά το επόμενο έτος, χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της με την Ελλάδα, δήλωσε στο Reuters ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε.

Όπως είπε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις δύο πλευρές που κατατείνουν στο ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας μετά την έναρξη των συνομιλιών και να μην αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξή τους.

«Πιστεύουμε πως στο αρχικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα» είπε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Κομισιόν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί αυτό το momentum για την επίλυση του προβλήματος στο αρχικό αυτό στάδιο θα επιβραδυνθεί και τελικά θα διακοπή η διαπραγματευτική διαδικασία.

Παράλληλα υποστήριξε πως η παραμονή της ΠΓΔΜ στην «αίθουσα αναμονής» επ' άπειρον δημιουργεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εθνοτικών εντάσεων ανάμεσα στον σλαβικό πληθυσμό της που αποτελεί την πλειοψηφία και της αλβανικής της μειονότητας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron