Ρεπορτάζ
Κέρδη και ζημιές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κέρδη και ζημιές για τον ΣΥΡΙΖΑ

  • 09 Νοεμβρίου 2012, 08:25

Θετικά αποτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη που έδωσε εντός και εκτός Βουλής, ενώ στο μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου επιχείρησε χθες να αποσαφηνίσει τη στάση του, η οποία προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, «η Κυβέρνηση δέχτηκε άλλο ένα ισχυρό πλήγμα, που δείχνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της έχει αρχίσει». Στελέχη της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «εικόνα αποσάθρωσης» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, ενώ κακεντρεχή και ειρωνικά ήταν τα σχόλια για τους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εσωτερικό σημείωμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε στην ομιλία του επιχειρήματα στήριξης της πολιτικής λιτότητας «δανεισμένα από τον Γιώργο Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας το δίλημμα Μνημόνιο ή δραχμή».

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν χθες πως είναι «ο ίδιος κάλπικος εκβιασμός που επαναφέρεται κάθε φορά που οι μνημονιακές δυνάμεις χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους».

Για το ΠΑΣΟΚ

Ως απολογούμενο χαρακτήρισαν και τον κ. Βενιζέλο, διότι, όπως σημείωσαν, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τη στάση του σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ», προσθέτοντας πως δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα από την πλήρη αποσύνθεση.

Καυστικά ήταν τα σχόλια και για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς -«παρών» στο πολυνομοσχέδιο, «ναι» στον προϋπολογισμό- καθώς καταδεικνύει, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τις τεράστιες αντιφάσεις του κόμματος και «την αδυναμία να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Εκτιμούν δε πως «έχει καταρρεύσει όλη η πολιτική επιχειρηματολογία που επιχείρησε να δείξει με τη διαφοροποίηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Στο ερώτημα πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τα στελέχη του απαντούν ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να σωθεί και καμία αλλαγή προσώπων δεν μπορεί να εξωραΐσει την πολιτική της».

«Υπερασπιστήκαμε το Σύνταγμα, όχι τα προνόμια»

Μία πρώτη απάντηση στα αρνητικά σχόλια που έγιναν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής έδωσε χθες η Κουμουνδούρου, καταδεικνύοντας ότι εντόπισε τουλάχιστον «επικοινωνιακό λάθος».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπερασπίσθηκε το Σύνταγμα και «δεν υπερασπίσθηκε καμία κατηγορία εργαζομένων». Η αναφορά αυτή δείχνει τον προβληματισμό που επικράτησε στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βρέθηκε προχθές στη Βουλή να υπερασπίζεται «προνομιούχους» υπαλλήλους.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «από θέση αρχής αντιπαρατεθήκαμε στη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, που ανέπτυξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβαθμίζει τη μνημονιακή φτωχοποίηση και «δεν συμμετέχει στην επιλεκτική στοχοποίηση εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι και το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ -ηγείται ο κ. Λαφαζάνης- με ανάρτηση στο ιστολόγιό του κάνει λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία του πολυνομοσχεδίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron