Αθλητικά
SOS για το μέλλον του αθλητισμού

SOS για το μέλλον του αθλητισμού

  • 08 Νοεμβρίου 2012, 17:04

Tο «λουκέτο» είναι προ των πυλών για τις αθλητικές ομοσπονδίες το 2013, αν συνεχιστούν οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους, διεμήνυσε σήμερα προς πάσα κατεύθυνση η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα μέλη της ΕΟΕ μίλησαν για «αφανισμό του αθλητισμού» μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες.

«Βγάζω κραυγή αγωνίας και λέω "δεν πάει άλλο". Πού θα πάνε όλα αυτά τα παιδιά που αθλούνται; Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι πολυτέλεια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης, ενώ ο β' αντιπρόεδρος, Σάκης Βασιλειάδης ανέλυσε την κατάσταση: «Ο προϋπολογισμός είναι 14 εκατομμύρια ευρώ. Στις ομοσπονδίες υπάρχουν 335 εργαζόμενοι, που για τη μισθοδοσία τους χρειάζονται 9 εκατομμύρια, άρα για όλο τον ελληνικό αθλητισμό μένουν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Συμμετείχαμε στα βάρη όλου του ελληνικού λαού και δείξαμε κατανόηση. Σήμερα, όμως, δεχόμαστε μια βάρβαρη επίθεση, καθώς για το 2013 η μείωση φτάνει το 80%. Είχαμε προετοιμαστεί στις ομοσπονδίες για μια τέτοια μείωση, αλλά όχι μέσα σε δύο μήνες. Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι το τελειωτικό χτύπημα».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος ανέφερε: «Ο αθλητισμός σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της χώρας. Αυτό θέλουν να το μηδενίσουν. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, έχει να κάνει με παιδιά και νεολαία, που ο αθλητισμός τους κρατάει μακριά από τα μπαρ, τις καφετέριες, τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Παγκόσμιοι δείκτες λένε ότι για ένα ευρώ στον αθλητισμό κερδίζεις 7 ευρώ από την υγεία. Εάν ψηφιστούν οι περικοπές, μας τελείωσαν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Πάμε για λουκέτο από 1-1-2013, καθώς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα σταματήσουμε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες».

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο κ. Κατσιαδάκης έκανε λόγο για προαποφασισμένες καταστάσεις: «Η απόφαση ήταν ειλημμένη: Tέρμα τα χρήματα στον αθλητισμό. Είναι τρομακτικές οι συνέπειες... Ο καινούργιος χρόνος θα μας βρει με κλειστές ομοσπονδίες. Δεν είναι απειλή αυτό, είναι η πραγματικότητα. Δεν θα έχουμε χρήματα να κάνουμε αγώνες και καμία άλλη δραστηριότητα».

Η ΕΟΕ, που πραγματοποίησε την ολομέλεια με τον πρόεδρό της, Σπύρο Καπράλο, να απουσιάζει στο εξωτερικό, προέβη στις εξής προτάσεις: Επαναφορά των ομοσπονδιών στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Ποσόστωση από τον ΟΠΑΠ για 4 χρόνια με 10-15 εκατομμύρια το χρόνο. Σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως αναφέρει το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο. Διασφάλιση προϋπολογισμού για τις ομοσπονδίες τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ και διαφύλαξη αθλητικών χώρων για τη νεολαία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron