Οικονομία
Θεαματικά ανοίγματα προς την ελεύθερη Αγορά κάνει η Κίνα

Θεαματικά ανοίγματα προς την ελεύθερη Αγορά κάνει η Κίνα

  • 07 Νοεμβρίου 2012, 20:18

Σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας  το τελευταίο χρονικό διάστημα, με κορυφαίες τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, όμως, αθόρυβα και πολλές φορές ξεφεύγουν από τα «ραντάρ» των επενδυτών.

Αυτουργός της μεγαλύτερης αλλαγής είναι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η λεγόμενη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει επεκτείνει σημαντικά τις πράξεις ανοικτής αγοράς, που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά πια σε συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων, με απώτερο σκοπό την εισροή ρευστού στην εθνική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης της ρευστότητας είναι διαδεδομένος στις αναπτυγμένες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, για το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου αποτελεί μια νέα εξέλιξη και ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει των όγκο των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών της σε μια προσπάθεια μετριασμού της επιβράδυνσης της οικονομίας. Αλλά οι προβλέψεις τους έπεσαν στο κενό καθώς, όχι μόνο δεν έγινε μια τέτοια κίνηση, αλλά η Κεντρική Τράπεζα έπραξε το... ακριβώς αντίθετο.

Στις δημοπρασίες των λογαριασμών και των συμφωνιών επαναγοράς κρατικών ομολόγων (repos) ενέκρινε τη δαπάνη περίπου 123 δισ. ευρώ με στόχο να τονώσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ιθύνοντες της Κεντρικής Τράπεζας πάντως δεν ξεκαθάρισαν τα κίνητρα αυτής της έντονης μεταστροφής στην πολιτική τους.

Για την Οικονομία όμως, αυτή η αλλαγή πλεύσης αντανακλά τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος προσανατολισμένου περισσότερο στις απαιτήσεις των αγορών.

Η Κίνα είναι ένα κράτος παραδοσιακά εξαρτώμενο από τον τραπεζικό δανεισμό, με τις εταιρείες να καλύπτουν σχεδόν το 80% των αναγκών χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες. Αλλά μια ακμάζουσα αγορά εταιρικών ομολόγων και άλλων μορφών χρηματοδότησης έχουν μειώσει το μερίδιο αυτό περίπου στο 60% εφέτος.

Με το νέο αυτό πρόσωπο του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος προφανώς σχετίζονται και πολιτικοί παράγοντες. Οι αποφάσεις σχετικά με τα αποθεματικά ήταν καθαρά στην ευχέρεια της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά από τη στιγμή που έγιναν αντιληπτές οι επιπτώσεις που μπορούν να έχουν, το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας ζητά εβδομαδιαίες αναφορές για τις  ενέργειες αυτές.

Αυτό αφήνει της πράξεις ανοικτής αγοράς ως το μόνο εργαλείο στα χέρια της Τράπεζας. Αλλά ακόμα κι έτσι είναι αμφίβολο κατά πόσον θα προχωρούσε σε τέτοιες τολμηρές ενέργειες χρηματοδότησης χωρίς την έγκριση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron