Οικονομία
Μέτρα για την τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας

Μέτρα για την τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας

  • 06 Νοεμβρίου 2012, 16:11

Πακέτο μέτρων, με στόχο την τόνωση της βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών, παρουσίασε σήμερα η Κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων ύψους 20 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, επιπλέον περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση των φόρων κατανάλωσης κατά 10 δισ. ευρώ, που κατά τα δύο τρίτα θα προέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό πρότεινε να δοθούν νέα κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία, στις μικρές επιχειρήσεις και την κατάρτιση, ενώ πρότεινε επίσης να δοθούν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία, ώστε να μειωθούν τα κόστη τους εν μέσω της καθοδικής πορείας της Οικονομίας.

Πάντως, το πακέτο δεν περιλαμβάνει -τουλάχιστον κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα- μεταβολές στις φορολογικές μισθολογικές εργοδοτικές εισφορές, που επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν ως υψηλές και υποστηρίζουν πως αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους, συμβάλλοντας στην μείωση των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Σε έκθεση, που είχε ζητήσει η Κυβέρνηση και της παραδόθηκε τη Δευτέρα, ο βιομήχανος Λουί Γκαλουά πρότεινε οι φόροι επί των μισθών να μειωθούν κατά 30 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, με τη διαφορά να καλύπτεται από την θέσπιση υψηλότερων φόρων κατανάλωσης, ώστε «να υπάρξει το σοκ» που ο επιχειρηματικός τομέας λέει πως χρειάζεται.

Ο Φρανσουά Ολάντ αντιτείνει ότι προτιμά να υπάρξει μια σταθερή πορεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, παρά μια θεραπεία σοκ. «Αυτό που χρειάζεται η γαλλική Οικονομία δεν είναι ένα σοκ αλλά θεραπεία, μια βαθιά θεραπεία, μια συνεχής θεραπεία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, αργά χθες.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολλές από τις 22 προτάσεις της έκθεσης Γκαλουά σταδιακά, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της, για να αποφύγει μια ξαφνική αλματώδη αύξηση των φόρων κατανάλωσης που θα μπορούσαν να πλήξουν τα νοικοκυριά και να παγώσουν τις δαπάνες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες τη Γαλλία ότι πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και η Ιταλία και η Ισπανία, σημαντικοί εμπορικοί της εταίροι, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει πίσω τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron