Οικονομία
Στην Ελλάδα η ρωσική εταιρεία ενέργειας Sintez

Στην Ελλάδα η ρωσική εταιρεία ενέργειας Sintez

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 13:03

Εξακολουθεί το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ -

Η ρωσική εταιρία ενέργειας Sintez λέει ότι θεωρεί την Ελλάδα ως καλή επενδυτική ευκαιρία και σχεδιάζει να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς προκειμένου να εκμεταλλευτεί την επικείμενη στροφή της χώρας προς το φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

H Sintez προσδοκά, επίσης, η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου, δήλωσε ο Αντρέι Κορόλεφ σε συνέντευξη, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρία ενέργειας, που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, αναμένεται να υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Η αξία των δύο εταιριών αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή. Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται έως τις 6 Νοεμβρίου.

«Η παρούσα στιγμή είναι πολύ ευνοϊκή για επενδύσεις. Φαίνεται ότι η κρίση οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη σωστών αποφάσεων, προς τη διαφάνεια και την ενίσχυση του ανταγωνισμού». είπε ο κ. Κορόλεφ.

«Παρακολουθούμε στενά την ανατολική Ευρώπη εδώ και καιρό, ιδίως την περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε. «Η ιδέα που κυκλοφορεί ευρέως τώρα είναι να αποτελέσει η περιοχή των Βαλκανίων ενεργειακό κόμβο για τις ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε.

Η Sintez, που θα υποβάλει προσφορά για τις ελληνικές εταιρίες μέσω της θυγατρικής Negusneft, θα ανταγωνιστεί με τη ρωσική Gazprom και άλλες εταιρίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνολικά, 14 εταιρίες έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.

Πηγή της Gazprom έχει δηλώσει ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ελληνική εταιρία, σύμφωνα με το Reuters. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Gazprom», φέρεται να είχε πει.

Ωστόσο, η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom ίσως έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει νέες διόδους, εκτός της Ρωσίας, από την Κασπία Θάλασσα μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron