Περιβάλλον
Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 08:23

Καιρικά φαινόμενα που αγγίζουν τα επίπεδα τροπικών κυκλώνων έπληξαν το Σαββατοκύριακο την οροσειρά της Πίνδου, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους, επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές, απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι βροχές, που ξεκίνησαν από την Παρασκευή και δεν σταμάτησαν επί ένα τριήμερο, έφτασαν στο αποκορύφωμά τους την Κυριακή, «τρελαίνοντας» τους εγκατεστημένους στην Πίνδο σταθμούς μέτρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Γαρδίκι Τρικάλων έπεσε μέσα σε ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που αντιστοιχεί στην Αθήνα σε έναν ολόκληρο χρόνο!

Στο ορεινό σύμπλεγμα των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας Τρικάλων, που βρέθηκε στο «μάτι» του ακραίου καιρικού φαινομένου, κάτοικοι και επισκέπτες έζησαν μια νύχτα αγωνίας.

Μια 82χρονη γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή στο Νεραϊδοχώρι, όταν απομακρύνθηκε πριν περάσουν κυριολεκτικά μέσα από το σπίτι της τα ορμητικά νερά τοπικού χειμάρρου, που «φούσκωσε» από την καταρρακτώδη βροχή.

Λίγα μέτρα μακριά, το νερό πέρασε μέσα από ταβέρνα της περιοχής, παρασύροντας τραπεζοκαθίσματα και όλο τον εξοπλισμό του, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές, ενώ στο Γαρδίκι διασώθηκαν από πυροσβέστες και κατοίκους επτά κυνηγοί από τη Λαμία που είχαν εγκλωβιστεί σε χαράδρα της περιοχής.

Με το πρώτο φως της ημέρας, χθες, συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων ξεκίνησαν την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ολόκληρο το ορεινό δίκτυο έμοιαζε «βομβαρδισμένο» από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία των δρόμων από Κρανιά προς Νεραϊδοχώρι, από Καλαμπάκα προς Τρία Ποτάμια και από Πύλη προς τη Γέφυρα Αλεξίου.

Δρόμοι ήταν κομμένοι στα δύο, δημόσιες υποδομές πλημμυρισμένες, κάτοικοι επιχειρούσαν να επουλώσουν τις πληγές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε τουλάχιστον 11 οικισμούς.

Προβλήματα υδροδότησης παρουσιάστηκαν σε Κρανιά και Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου, λόγω καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ στη Χρυσομηλιά και το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας οι κάτοικοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν.

Η στάθμη του Πηνειού ήταν αυξημένη στην περιοχή της Φαρκαδόνας, χωρίς προς το παρόν να εμπνέει ανησυχία.

«Από τα 17 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να δοθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις και παρόμοια έργα στους τέσσερις νομούς, ήρθε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι επόμενο να έχουμε περιοχές ανοχύρωτες και να καταγράφονται καταστροφές όταν βρέχει έντονα», τόνισε στο «Εθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές, και προσέθεσε: «Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε ό,τι μπορούμε».

Χαλάζι στη Σκόπελο

Η βροχόπτωση προκάλεσε περιορισμένης έκτασης ζημιές και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενώ έντονα επλήγη και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων, και ιδιαίτερα η Σκόπελος η οποία χτυπήθηκε από χαλάζι, το οποίο προκάλεσε σοβαρές απώλειες στα ελαιόδεντρα του νησιού.

Στη Σκιάθο, οι ισχυροί νοτιάδες έφεραν τη θάλασσα μπροστά στα παραλιακά καταστήματα κι έβγαλαν στη στεριά σκάφη που ήταν δεμένα στην προβλήτα προκαλώντας φθορές. Στα ηπειρωτικά του Νομού Μαγνησίας, και ειδικά στο Νότιο Πήλιο, προκλήθηκαν ζημιές στα παραλιακά κρηπιδώματα από τη Γατζέα μέχρι τα Καλά Νερά.

Το «φορτωμένο» βαρομετρικό χαμηλό μεταφέρθηκε χθες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την οποία έπληξε με μικρότερη ένταση. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο της Ξάνθης, στη Ροδόπη έκλεισαν εννέα ιρλανδικές διαβάσεις (σ.σ.: περάσματα πάνω από ρέματα) λόγω αύξησης της στάθμης.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια στις γραμμές Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης και Καβάλας - Πρίνου.

Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια στα Γιάννενα - Χάθηκαν 15 τόνοι πέστροφες

Το διπλάσιο της βροχής που αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον Οκτώβριο για την περιοχή έπεσε την Κυριακή στα Γιάννενα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης ματαιώθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Κατοικίες πλημμύρισαν και στα χωριά Χαροκόπι, Βασιλική, ενώ η λίμνη Παμβώτιδα έμοιαζε να έχει επεκταθεί αφού έγινε ένα με τις πλημμυρισμένες παραλίμνιες εκτάσεις.

Η Εγνατία Οδός έκλεισε για ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, όπως και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που καλύφθηκε από νερά. Ποτάμια και χείμαρροι «φούσκωσαν» παρασέρνοντας στο διάβα τους ό,τι έβρισκαν.

Στο Γρεβενίτι του δήμου Ζαγορίου εκκενώθηκε ένα σπίτι, που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Στην ίδια περιοχή, κατέρρευσε η οροφή μιας κτηνοτροφικής μονάδας καταπλακώνοντας 14 κατσίκια, ενώ λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αώου... δραπέτευσαν περίπου 15 τόνοι πέστροφας από ιχυθυοπαραγωγική μονάδα της περιοχής.

Σε δεκάδες σημεία των δήμων Ζαγορίου (Ιτέα, Πέτρα, Τρίστενο), Κόνιτσας (Πύργο, Πουρνιά, Φούρκα), Τζουμέρκων (Συράκο, Καλαρύτες, Ματσούκι, Αμπελοχώρι), Δωδώνης και Μετσόβου (Μηλιά) σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολία.

Φθορές στο υδραγωγείο

Η πόλη του Μετσόβου αντιμετώπισε πρόβλημα υδροδότησης, εξαιτίας φθορών στις εγκαταστάσεις του υδραγωγείου.

Στη Θεσπρωτία καταγράφηκε άνεμος ταχύτητας 145 χιλιομέτρων την ώρα, που αντιστοιχεί σε δύναμη ώθησης ανάλογη των 12 μποφόρ.

Από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα καταγράφηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε Παραμυθιά, Γαρδίκι, Ποταμιά και Γλυκή. Μικρότερης έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

Αιχμάλωτη του νοτιά η Σάμος

Ανοχύρωτη η πόλη της Σάμου στον? νοτιά. Για άλλη μια φορά, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι, που έπνεαν χτες στη Σάμο με ένταση 9 μποφόρ, προκάλεσαν πλημμυρίδα στην παραλιακή λεωφόρο, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η διέλευση των οχημάτων και να απαιτείται η εκτροπή τους από τον περιφερειακό δρόμο. Ακόμη πιο δύσκολη έκανε την κατάσταση η εκτέλεση έργων του δήμου στους εσωτερικούς δρόμους, γεγονός που ανάγκαζε τους οδηγούς να κάνουν για μια απόσταση 100 μέτρων ολόκληρο τον γύρο της πόλης μέσω του περιφερειακού, που σημειωτέον δεν έχει ακόμη παραδοθεί και οι οδηγοί περνούν με δική τους ευθύνη.

Ποτάμια οι δρόμοι στο Άργος

Έντονη καταιγίδα και χαλαζόπτωση έπληξαν χθες το πρωί τα χωριά γύρω από το Αργος. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, αρκετοί ήταν οι δρόμοι που μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθώς η βροχή έπεφτε με μεγάλη ένταση και ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Για μισή περίπου ώρα, γη και ουρανός έγιναν ένα και τα αυτοκίνητα διέκοπταν την πορεία τους περιμένοντας να καταλαγιάσουν τα φαινόμενα.

Κυρίως επλήγησαν αγροτικές περιοχές. Όπως λένε αγρότες, η χαλαζόπτωση ήταν εξαιρετικά έντονη και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε όλων των ειδών τις καλλιέργειες είναι μεγάλες. Ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να διαπιστώσουν τις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί των πορτοκαλιών, που χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε μεταξύ άλλων στα χωριά Κουτσοπόδι, Φίχτυα, Μοναστηράκι, Μυκήνες και Κεφαλάρι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron