Οικονομία
Ψαλίδι στις δαπάνες  Δημοσίων Επενδύσεων

Ψαλίδι στις δαπάνες Δημοσίων Επενδύσεων

  • 24 Οκτωβρίου 2012, 07:43

Το «ψαλίδισμα» των επενδυτικών δαπανών κρατά τον προϋπολογισμό εντός στόχων.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Στον αντίποδα, η απόκλιση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων διατηρείται στο επίπεδο των 750 εκατ. ευρώ, εξαιτίας και των κινητοποιήσεων των εφοριακών στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία «στέρησε» από τα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Αποδόσεις ομολόγων

Είναι αξιοσημείωτο πως μέρος της αστοχίας στα έσοδα καλύφθηκε από την είσπραξη 201 εκατ. ευρώ περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία, ως μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών τους.

Εξάλλου, ανησυχία προκαλεί η υπερχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απορρόφησαν το 83,8% της ετήσιας χρηματοδότησής τους και είναι πλέον βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για να βγάλουν τη χρονιά.

Η μείωση των επενδυτικών δαπανών υπερκάλυψε την υστέρηση των εσόδων και έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στα 12,72 δισ. ευρώ έναντι στόχου 13,53 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα κατέγραψε σημαντική μείωση σε σχέση με τα 6 δισ. ευρώ του 2011 και έκλεισε στα 2 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 2,87 δισ. ευρώ). Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το ύψος των καθαρών φορολογικών εσόδων προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,14 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 567 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (34,7 δισ. ευρώ).

Αν δεν υπολογιστούν οι μειωμένες επιστροφές φόρου, τότε η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα διευρύνεται στα 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις ΔΟΥ έως τις 3 Οκτωβρίου 2012, που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,3 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εννεαμήνου κατά 773 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 49,42 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,15 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (51,57 δισ. ευρώ) του προσχεδίου προϋπολογισμού 2013.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 75 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον στόχο κατά 2,07 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 10,65 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron