Οικονομία
Στο χείλος της αβύσσου η Ισπανία

Στο χείλος της αβύσσου η Ισπανία

  • 23 Οκτωβρίου 2012, 19:30

Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, που επέφερε η γερμανική διστακτικότητα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ώστε να ζητήσει επισήμως οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έπραξαν έως τώρα η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε καταγραφεί πτώση επίσης κατά 0,4% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο. Η διατήρηση του ποσοστού της ύφεσης χαρακτηρίστηκε ως «καλή είδηση» από τον ισπανό Υπουργό Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, δεδομένου ότι «μπορεί η οικονομική κατάσταση της χώρας να μην βελτιώθηκε αλλά δεν χειροτέρευσε κιόλας».

Το ισπανικό ερευνητικό ινστιτούτο IEE, που συνδέεται με το κύριο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας (CEOE), κάλεσε τον ισπανό πρωθυπουργό να υποβάλει αίτημα αρωγής από την ΕΕ όσο το δυνατόν συντομότερα,  προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε απαραίτητα για τη λειτουργία τους πιστωτικά κεφάλαια.

Επίσης το ΙΕΕ δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους για τη βοήθεια (το Μνημόνιο δηλαδή) και να μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρθηκε να αγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά των χωρών που έχουν καταθέσει αίτημα ενίσχυσης στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου η ισπανική κυβέρνηση υποβαθμίζει επί του παρόντος την ανάγκη επιπρόσθετων ενισχύσεων, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μειωθεί.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας σημειώνει ότι η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τη διατήρηση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αν και κάπως πιο υποτονικών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ζήτηση επηρεάστηκε θετικά από την αναμονή των αποφάσεων δαπάνης πριν από την αύξηση του ΦΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου και από την ανακούφιση που έφερε στις αγορές το σχέδιο πληρωμής για τους λογαριασμούς των εταιρειών και των μεμονομένων επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-1,2% έναντι -1,4%) ως αποτέλεσμα της εξασθένησης των ιδιωτικών δαπανών, ιδιαίτερα της κατανάλωσης, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Στην πλευρά της προσφοράς, υπολογίζεται ότι ο ρυθμός απασχόλησης υποχώρησε κατά περίπου 4,5%.

Αναφορικά με τα έσοδα, η νομισματική αρχή σκοπεύει να συνεχίσει να ανιχνεύει «σημαντικές αποκλίσεις» στην είσπραξη των φόρων, ενώ θετική είναι και η συμβολή των εξαγωγών στο ΑΕΠ, με ποσοστό 0,8% . Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι το Σεπτέμβριο δεν αντικατοπτρίζει τα έκτακτα μέτρα εξυγίανσης που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο, η επίδραση των οποίων υπολογίζεται στο 2% του ΑΕΠ και αναμένεται ότι θα γίνει αισθητή στο τέλος του έτους.

Παρ' ολ' αυτά, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το στόχο που είχε τεθεί για το τρέχον έτος, αν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τους επόμενους μήνες δεν ανταποκρίνονται στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron