Διεθνή
Ρωσία: Διευρύνεται νομικά η έννοια της "εσχάτης προδοσίας"

Ρωσία: Διευρύνεται νομικά η έννοια της "εσχάτης προδοσίας"

  • 23 Οκτωβρίου 2012, 19:14

Υπέρ της διεύρυνσης της έννοιας της «εσχάτης προδοσίας» ψήφισε κατά πλειοψηφία σήμερα η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή).

Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται την έγκριση της Ανω Βουλής και την υπογραφή του προέδρου Πούτιν για να τεθούν σε ισχύ, ορίζουν εκ νέου το πώς στοιχειοθετείται το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο νέος ορισμός περιλαμβάνει την παροχή «οικονομικής, τεχνικής, συμβουλευτικής ή άλλης βοήθειας» σε όσους έχουν την πρόθεση να ζημιώσουν την «ασφάλεια της Ρωσίας», μεταξύ άλλων το «συνταγματικά κατοχυρωμένο πολίτευμά της, την εθνική κυριαρχία, την εδαφική και κρατική ακεραιότητά της».

Οι επικριτές του ρωσικού καθεστώτος σημειώνουν ότι ο ορισμός αυτός καθιστά ύποπτο κάθε ρώσο πολίτη ο οποίος έχει την οποιαδήποτε επαφή με αλλοδαπό.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο, επιστροφή όμως η οποία σημαδεύθηκε από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο πρόσωπό του.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σειρά νόμων, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί μετά τον Μάιο και έχουν ως στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος της διαφωνίας και της διαφορετικής άποψης.

Η Δούμα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 375 εναντίον δύο τη διεύρυνση και της έννοιας της κατασκοπείας, ενώ εισήγαγε και ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη για παράνομη πρόσκτηση απόρρητων κρατικών πληροφοριών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron