Οικονομία
Ιβ Μερς: Λάβαμε μέτρα για τον πληθωρισμό

Ιβ Μερς: Λάβαμε μέτρα για τον πληθωρισμό

  • 23 Οκτωβρίου 2012, 15:44

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δημιουργήσει πληθωρισμό, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις γερμανικές επικρίσεις.

«Μια σειρά προληπτικών μέτρων έχει ληφθεί ώστε (η αγορά ομολόγων) να μην προκαλέσει πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Μερς.

Πρώτον, η ΕΚΤ θα φροντίζει να έχει τραπεζικές καταθέσεις ισόποσες με την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει, ώστε να μην αυξάνονται τα χρήματα που κυκλοφορούν, σημείωσε ο Μερς.

Επιπλέον, οι επαναγορές θα επικεντρώνονται σε χρεόγραφα σύντομης διάρκειας, ενός έως τριών ετών, «ώστε η ΕΚΤ να διατηρεί πάντα τον έλεγχο της ρευστότητας που θα δημιουργεί το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Τέλος, η ΕΚΤ «θα φροντίζει πάντα για τη διαχείριση των κινδύνων» ακόμη κι αν δεν έχει ορίσει ένα θεωρητικό πλαφόν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων».

Στις 11 Οκτωβρίου, σε μια έκθεση που είχαν εκδώσει, γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είχαν επικρίνει το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι θα «αυξήσει τον κίνδυνο πληθωρισμού».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron