Πολιτισμός
Ελεύθερες βολές λόγου από τη Γιασμίνα Ρεζά

Ελεύθερες βολές λόγου από τη Γιασμίνα Ρεζά

  • 23 Οκτωβρίου 2012, 10:25

Τον αέρα της γαλλικής σκέψης και κουλτούρας θα φέρει μία από τις πιο δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες εκπροσώπους της, η συγγραφέας Γιασμίνα Ρεζά, με τη συζήτηση «Ελεύθεροι σκοπευτές», που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σήμερα Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η Γιασμίνα Ρεζά θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, σταθερό συνεργάτη σημαντικών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για τη - σχεδόν τριαντάχρονη- πλούσια σε έργο διαδρομή της, για το θέατρο, τη γραφή, τις ρίζες της που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουγγαρία, αλλά και για τη γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και την κινηματογραφική περιπέτεια των έργων της.

Πλούσιο έργο με διεθνή αναγνώριση

Σπουδάζοντας θέατρο και κοινωνιολογία, η Γιασμίνα Ρεζά έκανε, αρχικά, καριέρα ως ηθοποιός και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Τα θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί και παρουσιαστεί σε 35 γλώσσες, όπως, μεταξύ άλλων, το «Art», το «Le Dieu du Carnage» (Ο Θεός της σφαγής) και το «Conversations après un enterrement» (Συζητήσεις μετά από μία κηδεία).

Στον κινηματογράφο έχουν μεταφερθεί το «Une pièce espagnole», με τον τίτλο «Chicas» και πρωταγωνίστρια την Κάρμεν Μάουρα και το «Ο Θεός της σφαγής», με τον τίτλο «Carnage», το οποίο βγήκε πριν από μερικούς μήνες στις αίθουσες και της χάρισε από κοινού με τον Ρομάν Πολάνσκι -ο οποίος ανέλαβε τη σκηνοθεσία, το Βραβείο Cesar καλύτερης διασκευής σεναρίου.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η συγγραφέας ασχολήθηκε και με το μυθιστόρημα. Έγραψε έξι έργα μυθοπλασίας και ένα είδος βιογραφίας του Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο ακολουθούσε παντού, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2006. Εκτός από διεθνή αναγνώριση, η Γιασμίνα Ρεζά έχει κερδίσει 2 φορές το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας, Molière, και τα πιο σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου κόσμου - Laurence Olivier Award και Tony Award.

Πληροφορίες


Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 9005800. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Άνετη στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου) 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 8:00 - 1:00, τηλ.: 2130 023192.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron