Διεθνή
Τυνησία: Διαδηλώσεις ενάντια στην Κυβέρνηση των ισλαμιστών

Τυνησία: Διαδηλώσεις ενάντια στην Κυβέρνηση των ισλαμιστών

  • 22 Οκτωβρίου 2012, 21:33

Χιλιάδες διαδηλωτές κοσμικού προσανατολισμού βγήκαν στους δρόμους της Τύνιδας κατηγορώντας την ισλαμιστικού προσανατολισμού Κυβέρνηση του Κόμματος της Αναγέννησης για υπονόμευση της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία.

Αφορμή στάθηκε ο θάνατος του στελέχους της αντιπολίτευσης Λόφι Νάκντ, την περασμένη εβδομάδα, μετά από ξυλοδαρμό του από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Ταταουίν.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το οδόστρωμα της Λεωφόρου Μπουργκίμπα, όπως ακριβώς συνέβαινε και στις διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Μπεν Αλί, με πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων: «Ούτε φόβος, ούτε τρόμος, η εξουσία ανήκει στο λαό», «Όχι στην αναδυόμενη δικτατορία, όχι στη θρησκευτική δικτατορία», «Όχι στην πολιτική και τη θρησκευτική βία».

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραγούδησαν ακόμη το τραγούδι της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μπεν Αλί «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», με στόχο αυτή τη φορά την κυβέρνηση του κόμματος της Αναγέννησης.

Η δολοφονία του Λόφι Νάκντ, στελέχους του κεντρώου - κοσμικού κόμματος Νίντα Τούνις, ήταν η πρώτη πολιτική δολοφονία στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί.

Μολονότι οι ισλαμιστές στην Τυνησία έπαιξαν μικρότερο ρόλο στην εξέγερση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Αραβικής Άνοιξης, το κόμμα της Αναγέννησης κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Οκτωβρίου του 2011.

Σήμερα, η κυβέρνησή του βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά της ριζοσπαστικής τάσης του σαλαφιστικού Ισλάμ, η οποία καλεί σε εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, και σε εκείνα της κοσμικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι αποφασισμένη να συγκρουσθεί με κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε πρόσφατα ότι η Τυνησία δεν έχει κάνει βήματα στην καταπολέμηση της βίας των ισλαμιστών ενάντια σε οπαδούς του κοσμικού κράτους, μεταξύ αυτών καλλιτέχνες και δημοσιογράφους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron