Διεθνή
Απεβίωσε υπεραιωνόβιος τρόφιμος του Άουσβιτς

Απεβίωσε υπεραιωνόβιος τρόφιμος του Άουσβιτς

  • 22 Οκτωβρίου 2012, 21:18

Ο Αντόνι Ντομπροβόλσκι γεννήθηκε το 1904, έζησε τη φρίκη, αλλά άντεξε -

Σε ηλικία 108 ετών πέθανε πρώην κρατούμενος του ναζιστικού κολαστηρίου Άουσβιτς - Μπιρκενάου, στο Ντεμπνό της Βορειοδυτικής Πολωνίας. Ο Αντόνι Ντομπροβόλσκι, πρώην δάσκαλος από την Πολωνία, γεννήθηκε το 1904. Η μοίρα του επιφύλασσε δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.

Η Γκεστάπο συνέλαβε τον Ντομπροβόλσκι το 1942 μετά την κατάκτηση της χώρας του από την Βέρμαχτ. Αιτία της σύλληψής του αποτέλεσε το λειτούργημά του, η διδασκαλία σε παιδιά μέσα σε κρησφύγετο. Η απάνθρωπη κακομεταχείριση σε βάρος του λάμβανε όλο και εντονότερες διαστάσεις.

Στο Άουσβιτς - Μπιρκενάου, στο πολωνικό έδαφος, οδηγήθηκε σιδηροδρομικώς, ως κρατούμενος με τον αριθμό 38.081. Η κακουχία δεν έληξε εκεί καθώς μεταφέρθηκε σε δύο γερμανικά στρατόπεδα, τα Σαξενχάουζεν, και το Γκρος Ρόζεν.

Η απελευθέρωση από τους Συμμάχους τον βρήκε πολύ καταπονημένο, στο Σαξενχάουζεν.

Με το πέρας του χρόνου ορθοπόδησε, βγήκε από το τέλμα του εγκλεισμού, ασκώντας ελεύθερα το επάγγελμά του. Διηύθυνε μεταπολεμικά ένα δημοτικό σχολείο και έπειτα ένα λύκειο στην πόλη Ντεμπνό.

Στο εφιαλτικό Άουσβιτς - Μπιρκενάου έχουν βρει το θάνατο 75.000 Πολωνοί, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, 21.000 αθίγγανοι, και άλλοι 15.000 άνθρωποι αγνώστου καταγωγής.

Ένα εκατομμύριο Εβραίοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης βρήκαν τραγικό τέλος στο Μπιρκενάου, εξαιτίας των ατέρμονων βασανιστηρίων και των κρεματορίων του κολαστηρίου, που ήταν αναμμένα σε 24ωρη βάση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron