Πολιτισμός
Εκδηλώσεις πολιτισμού από την Σχολή Μωραΐτη

Εκδηλώσεις πολιτισμού από την Σχολή Μωραΐτη

  • 19 Οκτωβρίου 2012, 08:44

Το πρόγραμμα των φετινών της εκδηλώσεων ανακοίνωσε η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, οι οποίες αρχίζουν με τον ερχομό του Νοεμβρίου.

Με επίκεντρο την κοινωνία, και την τέχνη να ακολουθεί, οι εφετινές συζητήσεις της Εταιρείας Σπουδών θα ασχοληθούν με την κρίση και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της, το πώς χειριζόμαστε μεγάλοι και παιδιά τα αποτελέσματά της, ποια είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης.

Εναρκτήρια εκδήλωση του φθινοπώρου είναι η ημερίδα με θέμα «Νέοι ερευνητές - θεωρητικοί της ψυχανάλυσης», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ.μ.
Οι ψυχολόγοι - ψυχαναλυτές Δέσποινα Ανδροπούλου, Νίκος Παπαχριστόπουλος, Μαρία Αντωνοπούλου, Πέτρος Κεφάλας, Γιώργος Σταθόπουλος, Βασιάννα Κωνσταντοπούλου συζητούν για το αντικείμενο της ψυχανάλυσης τον 21ο αιώνα, την κλινική και διαγνωστική αξία του ονείρου, τη σχέση της με το σύμπτωμα και την ψυχική λειτουργία, τους ψυχικούς παράγοντες της χρήσης τοξικών ουσιών κατά την εφηβεία κ.ά.

Κρίση και παιδί, κρίση και έφηβοι: Πώς αντιμετωπίζουν τους κλυδωνισμούς της κρίσης και πώς τους μιλούμε για την κρίση; Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν σε ημερίδα, την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ.μ.

Ομιλητές: Βίκυ Μαλισόβα-Χατζοπούλου, Βασίλης Λυρίτσης, Νίκος Σιδέρης, Μυρσίνη Ζορμπά, Θανάσης Χατζόπουλος, Ειρήνη Τσανίρα.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του παιδαγωγού και ιστορικού της ελληνικής εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά (1932-2012).

Το 2012 θα κλείσει με ένα επιστημονικό συμπόσιο για την ποίηση, με θέμα «Επισκέψεις σε ζώντες ποιητές», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ.

Τους μεταπολεμικούς ποιητές Θανάση Χατζόπουλο, Βύρωνα Λεοντάρη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Τζένη Μαστοράκη, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Τίτο Πατρίκιο, Απόστολο Ζώτο, Πρόδρομο Χ. Μάρκογλου, Κώστα Βασιλείου, Τάσο Πορφύρη θα «επισκεφθούν» οι φιλόλογοι και κριτικοί: Κατερίνα Κωστίου, Χριστίνα Ντουνιά, Γιώργος Παγανός, Μιχάλης Άνθης, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρης Κόκορης, Λευτέρης Παπαλεοντίου, Έρη Σταυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Αλέξης Ζήρας.

Για τον χειμώνα και την άνοιξη του 2013 ετοιμάζονται ημερίδα για τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις νέες ομαδοποιήσεις, διημερίδα για τις νέες μορφές έκφρασης και επιστημονικό συμπόσιο για τις τομές, τις ρήξεις και τις αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron