Απόψεις - Συνεντεύξεις
Ολάντ: Η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ είναι να μην είναι αγαπητή

Ολάντ: Η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ είναι να μην είναι αγαπητή

  • 18 Οκτωβρίου 2012, 20:31

Συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην εφημερίδα The Guardian

Στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά την εκλογή του, ο Gάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και τόνισε ότι «αυτό που μας απειλεί δεν είναι τα έθνη, αλλά ο εθνικισμός. Δεν είναι η Ευρώπη, αλλά η απουσία της».

«Η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ είναι να μην είναι πλέον αγαπητή, να θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση σαν ένα 'αυστηρό' μηχάνημα ανάληψης χρημάτων ή στην  χειρότερη σαν ένα αναμορφωτήριο», δήλωσε στην Αντζελίκ Χρισάφις της The Guardian.

«Η Γαλλία είναι η γέφυρα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Αρνούμαι κάθε διαχωρισμό. Όταν η Ευρώπη  ενώθηκε, αυτό δεν έγινε για να πέσει έπειτα σε εσωστρέφειες και νοοτροπίες τύπου ''ο καθείς και τα προβλήματά του''. Είναι καθήκον μας να θέσουμε κοινούς κανόνες σχετικά με τις αρχές υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Ως Γάλλος, είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν συνειδητά ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα», είπε.

Όταν ερωτήθηκε από την Guardian, εάν αυτό είναι κάτι που έχει πει και στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολάντ υπήρξε κατηγορηματικός. «Το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό ήταν και το νόημα του ταξιδιού της στην Αθήνα», είπε ενώ παράλληλα διασκέδασε τις γερμανικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Καταλαβαίνω πόσο βαραίνουν οι μνήμες του υπερπληθωρισμού, που περνούν από γενιά σε γενιά στην Γερμανία. Οι όροι της παρέμβασης της ΕΚΤ απομακρύνουν κάθε κίνδυνο τέτοιας φύσεως, διότι η Κεντρική Τράπεζα έρχεται να στηρίξει τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Και τι είναι ο ΕΜΣ αν όχι μία ομάδα κρατών; Συνεπώς η ΕΚΤ δεν θα δημιουργήσει χρήματα όταν πρόκειται να βοηθήσει χρεωμένες χώρες. Θα συμβάλλει στο να κάνει αποτελεσματικότερη την νομισματική πολιτική», εξήγησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να έχει τους πόρους που χρειάζεται χωρίς να καταστεί απαραίτητο να της επιβληθούν νέοι όροι, πέρα από όσους έχει ήδη αποδεχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά», δεσμεύτηκε, εκφράζοντας παράλληλα την συμπάθειά του προς τον ισπανικό και πορτογαλικό λαό «που έχουν πληρώσει ακριβά για υπερβολές άλλων»

Ερωτηθείς από την Χρισάφις εάν τα χειρότερα πέρασαν, ο Ολάντ δήλωσε: «Ναι, τα χειρότερα -με την έννοια του φόβου διάλυσης της ευρωζώνης- πέρασαν. Όμως τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Σε εμάς εναπόκειται να τα κάνουμε πραγματικότητα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Απόψεις - Συνεντεύξεις




cron