Οικονομία
Παρέμβαση Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

Παρέμβαση Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

  • 18 Οκτωβρίου 2012, 21:03

Κλείνουμε με την τρόικα και ζητάμε άμεση εκταμίευση της δόσης -

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο της εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, επισημαίνοντας πως φέρνουν αποτελέσματα και μιλώντας για σημαντική πρόοδο τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο διαρθρωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία στην Ελλάδα, τονίζοντας πως έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας στη χώρα, υπογράμμισε την ανάγκη συνολικής εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση διατηρεί την ενότητά της.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως, αν αυτό είχε γίνει εξαρχής, στην Ελλάδα «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι ίδιες πηγές, εξηγούσαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η Σύνοδος Κορυφής, κατά κάποιο τρόπο, να εξουσιοδοτεί το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Εξέφραζαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως αύριο Παρασκευή στις 10:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron