Οικονομία
Τρικομματικό μέτωπο κατά των "τροϊκανών"

Τρικομματικό μέτωπο κατά των "τροϊκανών"

  • 16 Οκτωβρίου 2012, 20:52

Την αντίθεσή τους στις αξιώσεις της Τρόικα για τα εργασιακά εξέφρασαν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, στην Βουλή, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Σε δηλώσεις του, μετά την τρίωρη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε συγκεκριμένα λόγο για «σκόπιμες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Τρόικα στις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι «όπως όπως» και «όσο όσο», ανέφερε.

Σκληρός απέναντι στην τρόικα, αλλά και στους εντολοδόχους της, είπε ότι «ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά», σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα αλλά και με την επιβίωση της ίδιας της ευρωζώνης, ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητες την κωλυσιεργία από την πλευρά της τρόικας για το κλείσιμο των μέτρων.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι «προφανώς σκόπιμη» κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη.

Ο κ. Βενιζέλος ζητά πολιτική λύση από την Σύνοδο Κορυφής και -όπως είπε- κάλεσε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας στις πραγματικές διαστάσεις του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη ψήφιση των μέτρων. Το μόνο που είπε σχετικά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και αυτή τη φορά με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα η οποία κινείται μέσα σε μια στρατηγικά αμήχανη Ευρώπη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτό «θα είναι πραγματικά το τελευταίο πακέτο μέτρων» προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι δίκαιο και χωρίς με οριζόντιες περικοπές.

Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να είναι ικανό να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, πείθοντας για την αποτελεσματικότητά του τις Αγορές, αλλά και την κοινωνία.

Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα

Μετά το τέλος της δραματικής συνάντησης των τριών πολιτικών εταίρων η οποία είχε διάρκεια τρεις ώρες, ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα αφού οι αξιώσεις της ξεπερνούν τις αντοχές της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε στις δηλώσεις του επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές αλλά αυτά που αξιώνει η τρόικα συνιστούν την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργασιακων σχέσεων. «Οι αξιώσεις της τρόικας ξεπερνούν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.

Απευθυνόμενος στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να υπογραμμίσει ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση το να ζητά η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση ο διαμελισμός των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε για να ξεκαθαρίσει πως η ΔΗΜΑΡ «κατηγορηματικά αποκρούει σε κάθε περίπτωση, και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο κ. Κουβέλης προειδοποίησε ότι οι αξιώσεις της τρόικας «στο βαθμό που θα γίνονταν -αλλά δεν γίνονται- αποδεκτές» ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ήδη καλπάζουσας ανεργίας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η τρόικα οφείλει να καταλάβει ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, τις αντοχές της κοινωνίες, και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Υπερβαίνουν όλα εκείνα που αφορούν στη στήριξη της Ελλάδας, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Στουρνάρας: Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται


Τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίοι και αποχώρησαν από τη Βουλή λίγο μετά τις 19:00 για να μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ισχύουν, συμπληρώνοντας πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έλαβε σαφείς οδηγίες από τους τρεις αρχηγούς για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της Τρόικα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει εμπλοκή και πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron